De la începutul anului – 5.067 carduri europene eliberate de către CAS Maramureş

0
646

•  În această perioadă se solicită câte 80 de carduri pe zi
CAS Maramureş a eliberat, de la începutul anului 2015, până la începutul lunii august – un număr de 5.067 de carduri europene. În lunile de vară s-au solicitat cele mai multe carduri europene, respectiv cam 80 de carduri pe zi. Jr. Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş a declarat în acest sens: “Credem că este cunoscut de către asiguraţii noştri, posibilitatea de a beneficia de servicii de sănătate pe teritoriul altui stat membru UE sau SEE în cazul în care persoana în cauză se confruntă cu o stare de urgenţă sau de necesitate, servicii acordate în baza cardului şi decontate ulterior de CAS Maramureş. Ne menţinem această poziţie,  luând în considerare numărul mare de solicitări adresate instituţiei noastre în vederea emiterii acestui document. Din situaţia prezentată se observă că solicitările în cursul lunii iulie 2015, comparativ cu celelalte luni din an, au fost mai numeroase, ajungându-se ca  în unele zile în aceaastă lună să depăşească 65 de solicitări pe zi. Precizăm că media zilnică de eliberare la începutul anului era de 25- 30 de carduri pe zi”.
Cardul european de sănătate urmează să le revină solicitanţilor în termen de 7 zile de la depunerea actelor la sediul instituţiei fie la domiciliul persoanei ori la opţiunea liberă a acesteia, la sediul CAS Maramureş, după caz, în funcţie de ceea ce au completat în cererea depusă în acest sens. Odată cu venirea lunii august, a concediilor, cererile au crescut substanţial, ajungându-se în vârf de sezon şi la aproximativ 100 de solicitări pe zi.
Claudia Ganea a mai precizat: “O simplă comparaţie, dacă în toată luna martie s-au eliberat 648 eurocarduri, în prezent, de la începutul lunii august  şi până azi s-au emis 412 carduri europene.  Cei care solicită în aceste zile cardul european sunt în general familii care urmează să petreacă concedii în ţări precum Bulgaria, Grecia şi fosta Iugoslavie, apoi asiguraţii în România, care se pregătesc să se deplaseze în străinătate pentru joburi ocazionale sezoniere specifice anotimpului de vară, de copii din centrele de plasament din judeţ (Ocna Şugatag, Baia Mare), care anual sunt primiţi de familii din UE (Italia) pe perioada de vacanţă, pensionari etc. Nu se emite cardul european pentru ţări dinafara UE sau SEE, cum ar fi Turcia, Statele Unite, Australia, Israel,  deoarece am avut solicitări şi în acest sens”- a mai adăugat reprezentantul CAS Maramureş.

2.447 carduri returnate la CAS Maramureş

Numărul cardurilor naţionale de asigurări de sănătate care au fost predate către Compania Naţională Poşta Română S.A. pentru a fi distribuite au fost în număr de 325.311, din care 2.447 de carduri au fost returnate la CAS Maramureş de către Poşta Română, posesorii fiind persoane decedate.  Toate  cardurile naţionale de asigurări de sănătate care au fost returnate la CAS Maramureş au fost aranjate pe medici de familie (coduri de parafă) şi un număr de 16.829 de carduri au fost predate persoanelor care au solicitat cardul naţional la CAS Maramureş. Cardurile naţionale rămase de distribuit de către CAS sunt în număr de 3.944.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.