La biroul de relaţii cu publicul

0
436
Maria Bobineţ

Maria Bobineţ (58 ani) din Rona de Jos nr. 209A a venit în Baia Mare ca să obţină certificatul de persoană cu handicap. Aşteptînd rezultatul analizelor medicale, a luat un taxi pînă la redacţie şi s-a plîns împotriva funcţionarilor din primărie şi a veterinarului din comună.
• Femeia ne spune că „La canton” deţine 1,17 ha de fîneţe, dar în titlul de proprietate apar doar 0,17 ha. Dovedeşte că are 1,17 ha cu martori, şi anume chiar vecinii de mejdă, cu care n-are nici un conflict. Dacă terenul măsoară 117 ari, de ce în acte apar doar 17?
• Al doilea necaz al femeii este că un funcţionar al primăriei Rona a încasat timp de 3 ani subvenţia pentru un teren agricol lucrat de Maria Bobineţ. A aflat acest lucru de la APIA Maramureş, însă funcţionarul refuză să-i dea banii înapoi. Ca urmare, şi Maria Bobineţ refuză să-şi plătească impozitul pe teren. Conflictul este atît de mare, încît Maria Bobineţ a angajat un topograf şi ne arată planul de amplasament şi delimitare întocmit de Octavian Herman în 10 aprilie 2015, actul care dovedeşte că ea deţine şi lucrează exact terenul respectiv. Cu toate acestea, a rămas de pagubă cu plăţile directe pe anii 2012, 2013 şi 2014!
• Văzînd că foarte mulţi consăteni deţin certificat de persoană cu handicap, Maria Bobineţ a venit în Baia Mare, să le arate celor din comisie că este cu adevărat persoană cu handicap – din cauza oaselor bazinului, abia merge, are nevoie de două cîrje. Pentru a se opera şi a-şi pune proteză, i-ar trebui mii de euro, pe care nu îi are. Speră să obţină certificatul de persoană cu handicap, deoarece îl merită după lege. Alţii au certificat de nevăzător, dar văd să cosească!
• Veterinarul din comună este acuzat că a greşit în baza de date privind vacile. Maria Bobineţ a avut două vaci, însă a văzut că în baza naţională de date nu mai apar pe ea, ci pe alt­cineva, care a şi încasat subvenţia. Dar femeia ne arată că de fapt ea a exploatat acele vaci şi a predat 3.702 litri de lapte la centrul de achiziţie. A fost de şase ori la Agenţia de Plăţi, însă tot nu a reuşit să clarifice situaţia.  A sesizat poliţistul din comună, însă a zis că nu se pricepe, nu se încurcă cu aşa ceva şi ar fi bine să-l dea pe veterinar în judecată.
• Maria Bobineţ ne spune că are o livadă tradiţională, cu meri şi pruni, dar subvenţia pe care a primit-o este doar pentru fîneaţă, ca şi cînd pe teren nu ar fi şi pomi fructiferi. Agentul agricol i-a scris în Registrul Agricol că deţine fîneaţă. (Gospodarii şi fermierii semnează Registrul Agricol în fiecare an, să fie atenţi ce semnează!)
• Femeia ne mai povesteşte şi despre fîntîna publică din preajma casei sale, a cărei apă este infectată de mizeriile aruncate de unii cetăţeni. Fîntîna a fost construită în anul 1896, de ţipţerii care lucrau în zonă. Acum, sătenii nu reuşesc nici măcar să ţină locul curat, pentru ca apa să fie bună de băut.
• Borhotul de la pălinciile din sat poluează apa pîrîului, iar oamenii aruncă în albie toate gunoaiele şi mizeriile din gospodărie.
Acestea sînt supărările Mariei Bobineţ, spuse la ziar în perioada dintre recoltarea probelor şi aflarea rezultatului analizelor de laborator. Am dat telefon la Primăria Rona de Jos, de unde am aflat că există titlu de proprietate pentru terenuri şi că modificarea titlului de proprietate se poate face, însă doar în instanţă. În ce priveşte înregistrarea animalelor, reclamaţiile trebuie făcute la Direcţia Sanitar Veterinară Maramureş, care verifică cum se execută crotalierea vacilor şi înregistrarea pe codul de exploataţie. În ce priveşte poluarea apelor, Primăria poate da amenzi, dar trebuie ca făptaşul să fie depistat în flagrant delict. Nu strică o reclamaţie scrisă făcută la Direcţia de Sănătate Publică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.