Ziua Jandarmeriei Rurale

0
659

Ieri, 1 septembrie, s-au împlinit 122 de ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale, prin decretul semnat, la 1 septembrie 1893, de Regele Carol I, act ce a statuat înfiinţarea acestei instituţii.
Cu acest prilej, în dimineaţa zilei de marţi, 1 septembrie, începând cu ora 8, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, au avut loc o serie de manifestări prilejuite de acest eveniment din viaţa oamenilor de arme. Ziua a început cu arborarea drapelului pe catarg, intonarea imnului de stat, iar, în continuare, în incinta clubului unităţii, a fost proiectat un film documentar referitor la activitatea Jandarmeriei Române. Alocuţiunea adjunctului inspectorului şef, lt. col. Ioan TĂLPĂŞAN, a cuprins şi un scurt istoric privind înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.
La 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare „Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine, cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulîndu-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.
În toate comunele se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.
Pînă în anul 1998, 1 septembrie era şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 aprilie, zi care marchează promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.