Serbările comunei Copalnic Mănăştur, ediţia a XII-a

0
1055
Oficialităţile

Un maraton cultural, artistic şi sportiv

Timp de două zile, comuna Copalnic Mănăştur a fost cuprinsă de verva unei sărbători complexe, care a antrenat un mare număr din locuitorii celor 12 sate. Acest lucru se întâmplă de 12 ani, ziua consacrată acestor manifestări prilejuite de ziua comunei este prima duminică din luna septembrie, când piaţa vastă din centrul de comună este plină ochi de mulţime de participanţi, dar şi de comercianţi, care încearcă să-şi vândă mărfurile de tot felul. Iar peste toate străbate mirosul de mici prăjiţi sau carne la grătar, încât întreg festinul să fie completat din belşug cu cel culinar.

Evoluţia tinerelor talente

Ziua de sâmbătă după-amiază a fost rezervată tinerelor talente de muzică uşoară locale şi invitate. Au urcat pe scenă cele trei fete de la DeLaViv trio: Denisa, Viviana şi Carla, care au cântat şi dansat atât în judeţ, cât şi în ţară şi peste hotare. Ele au avut o evoluţie remarcabilă şi duminică după-amiază, când au evoluat şi în faţa publicului de muzică populară.
O prezenţă profesionistă a oferit publicului, în prima zi a „Serbărilor comunei”, prin concertul de muzică uşoară susţinut, Şcoala Vedetelor „RECREART”, îndrumată de profesorul şi compozitorul Călin Ionce. Care a amintit în cuvântul său de numărul mare de vedete care au ajuns pe scenele ţării şi în lume pornind de pe o modestă scenă băimăreană. Vedetelor cu nume sonore în lumea artistică naţională şi internaţională, lansate de câţiva ani, dar şi celor în ascensiune acum, căci fenomenul este în continuă evoluţie, le-a adus cuvinte de apreciere profesorul Ionce, subliniind munca pe care acestea au depus-o pentru a deveni nume consacrate, precum Paula Seling. Seara s-a încheiat cu o discotecă în aer liber.

Deschiderea oficială

După Te Deumul de deschidere, oficiat de preoţii din comună, au urcat pe scenă oamenii politici invitaţi de primarul Vasile Ştefan Mihalca şi viceprimarul Ioan Vlad Costin, care au dorit să fie prezenţi: senatorul Liviu Titus Paşca, Cristian Anghel, primarii din Dumbrăviţa, Remetea Chioarului, Săcălăşeni, viceprimarii din Cerneşti şi localitatea ungară înfrăţită Derekegyhaz.
Cel mai important proiect al comunei este cel de modernizare a centrului civic, a spus primarul Mihalca, alături de continuarea unor proiecte importante de introducere a apei potabile şi realizarea reţelei de canalizare în satele din partea joasă a unităţii administrative.
În cadrul festivităţii de deschidere, corul „Voci Mănăşturene” al bisericii ortodoxe din localitate, dirijat de Aurel Bolbos, a primit o diplomă de apreciere la 5 ani de la înfiinţare, timp în care a cântat la multe evenimente religioase, Sfinte Liturghii şi programe laice, fiind un cor de fineţe şi mare calitate interpretativă, pe măsura pretenţiilor unui solist consacrat cum este dirijorul lui.

Nunta de aur
Nunta de aur

Nunta de aur

În urmă cu 50 de ani, un număr de 15 tineri şi-au unit destinele spunându-şi „Da” pentru tot restul vieţii. Era în 1965. Azi sunt oameni trecuţi de 70 de ani, peste unii din ei greutăţile vieţii săpând urme grele, iar pentru alţii ajungându-le doar povara anilor, pe care o sprijină cu ajutorul bastoanelor. Aproape toţi au venit însoţiţi de copii şi nepoţi.

Cei mai buni elevi la învăţătură

Cu mare bucurie, profesorul Ovidiu Bob a prezentat publicului elevii care au obţinut în anul şcolar trecut doar note de 10. Alături de ei au primit diplome de apreciere elevii din comună care au fost premiaţi pentru rezultate bune la învăţătură, dar şi în diferite concursuri şcolare. Numărul lor a fost foarte mare. Tuturor, preotul ortodox Florian Oros din Copalnic Mănăştur, în numele parohiei, le-a oferit câte o cruciuliţă, ca „să-şi amintească peste ani că, pe lângă munca lor, strădania lor, pe lângă ajutorul părinţilor, al profesorilor, a învăţătorilor, a pus acolo ceva şi Bunul Dumnezeu. Ceva din Harul Său, ceva din gândul cel curat, pe care să-l păstreze pe mai departe şi peste ani să-şi aducă aminte că aici, la şcoală, au învăţat abc-ul, au învăţat lucruri frumoase, care îi vor călăuzi peste ani în viaţă”.

Diplome de majori

Nelipsite din ediţiile fiecărei „Serbări” au fost diplomele de majori înmânate tinerilor care au împlinit sau împlinesc anul acesta frumoasa vârstă de 18 ani. Ele au fost înmânate de directorul şcolii din centrul de comună, prof. Ioan Pop, care i-a felicitat şi pe cei mai buni elevi din şcolile pe care le coordonează, cât şi pe tinerii cărora le-a înmânat diplomele de cetăţeni majori, responsabili pe deplin de ceea ce fac de acum înainte.

Echipa de fotbal “Fulgerul” Lăschia
Echipa de fotbal “Fulgerul” Lăschia

Cupa Satelor la fotbal

Este o manifestare devenită tradiţională, la care iau parte jucători din toate cele 12 sate ale comunei. În urma turneului, clasamentul a avut următoarea ordine: locul I – Fulgerul Lăschia; II – Viitorul Copalnic Mănăştur; III – Preluca Nouă. Premiul special: echipa STAR Copalnic Mănăştur, cea mai tânără echipă. Cel mai tânăr jucător: Török Artur. Cel mai tehnic jucător: Gheorghe Leş. Golgheter: Vasile Costin, Preluca Nouă. Cel mai bun antrenor: Alexandru Herman. Cel mai bun portar: Daniel Gârda. Cel mai frumos gol: Ionuţ Mureşan.

Multe ore de muzică populară

Dans de Someş cu “Măgura” Cerneşti
Dans de Someş cu “Măgura” Cerneşti

Un program folcloric maraton s-a derulat pe scena din centrul localităţii Copalnic Mănăştur, după festivitatea de deschidere, când au urcat pe scenă ansamblurile folclorice: „Cireşarii” din Săcălăşeni, „Ţibleşul” din Groşii Ţibleşului, „Raze de Soare” din Şurdeşti, „Vasile Lucaciu” din Şişeşti, „Măgura” din Cerneşti, „Prelucana” din Preluca Veche, formaţii care şi-au adus cu ele şi soliştii vocali. În partea a doua a programului, de la ora 18,00, a urcat pe scenă Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, cu solişti consacraţi, iar în încheiere programului folcloric a susţinut un recital cunoscutul solist Dinu Iancu Sălăjanu. A prezentat spectacolul folcloric solista de muzică populară Virginia Irimuş.
Seara s-a încheiat cu focuri de artificii, urmate de discoteca în aer liber.
***
A fost o ediţie reuşită, frumoasă, cea de anul acesta a Serbărilor comunei Copalnic Mănăştur, care a antrenat sute de persoane, pentru ca spectatorii eterogeni să-şi găsească genul preferat de manifestare culturală. Şi în cea mai mare parte acest lucru s-a petrecut după aşteptări.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.