De Înălţarea Sfintei Cruci, a fost sfinţită Crucea Catedralei Episcopale

0
916

Mare bucurie şi mare sărbătoare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare! Ieri, de praznicul împărătesc al Înălţării Sfintei Cruci, una din cele mai vechi sărbători creştine închinate Sfintei Cruci, PS Dr. Justin Sigheteanul, care a oficiat şi Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrală, cu ocazia începerii noului an şcolar la Seminarul Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, a sfinţit Sfânta Cruce care va fi pusă pe Catedrală. Înconjurat de soborul de preoţi slujitori, care, împreună cu tinerii din Asociaţia ASCOR Baia Mare şi preşedintele lor Vlad Verdeş, a oficiat slujba de binecuvântare pe esplanada Catedralei.

Sfânta Cruce va fi înălţată peste bolta Catedralei, unde va da cota maximă a celei mai importante clădiri a municipiului, simbolul de netăgăduit al Băii Mari: Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”.
Crucea Catedralei Episcopale04Costul Sfintei realizării Sfintei Cruci a fost suportat integral de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, membru al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, şi de mama sa, dr. Viorica Cherecheş, directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare. Este o donaţie de suflet a primarului Cătălin Cherecheş şi a mamei sale.
Sfânta Cruce a fost realizată după planul arhitectului Dorel Cordoş, care a conceput şi partea arhitecturală a Catedralei. Construirea Sfintei Cruci a fost făcută de Radu Blotor din Satulung, care are şi turnătorie de clopote. Crucea de pe cupola Catedralei are 12 metri înălţime. Este impresionantă şi frumoasă. Este o cruce specifică catedralelor voievodale, cu trei braţe. Ea va fi înălţată în această toamnă, iar ridicarea şi fixarea ei va constitui un eveniment la fel de important ca acesta al sfinţirii, şi va semnifica încheierea lucrărilor pe verticală.
„În această zi binecuvântată, noi, băimărenii, avem un motiv în plus de bucurie, pentru că Dumnezeu a aşezat lucrurile într-un mod foarte fericit pentru noi şi am reuşit să aducem în faţa lor Sfânta Cruce, care va fi montată pe cupola principală a Catedralei noastre Episcopale şi va veghea asupra întregului oraş, asupra Maramureşului şi asupra Transilvaniei de Nord, a declarat primarul Cătălin Cherecheş. Este un lucru care va dăinui în timp, este un lucru de care se vor ataşa şi copiii noştri, şi nepoţii noştri, şi în jurul acestei Sfinte Cruci ne vom aduna pentru a duce oraşul şi ţara aceasta pe drumul spre lumină şi spre adevăr.
Crucea Catedralei Episcopale02„Sfânta Cruce, prin verticală, face legătura între biserică şi spiritual, şi Dumnezeu. Iar prin acele elemente orizontale face legătura cu pământul, cu omenirea, a spus arhitectul Dorel Cordoş. În partea de jos, ea se termină cu o sferă, care simbolizează pământul. Are nişte elemente, care sunt ca nişte limbi de foc, ce încununează şi ocrotesc Crucea. Este un element abstract, simbolic, foarte puternic. Am folosit elemente mai smerite. Bulbul de jos are 4 elemente, care simbolizează slava, limbile de foc, care, spiralate, fac legătura cu Duhul Sfânt.” În construcţia Sfintei Cruci s-a folosit cupru, fier şi tablă. Este o cruce specifică bisericii româneşti.
„Am hotărât să sfinţim Sfânta Cruce în chiar ziua de azi, a Înălţării Sfintei Cruci. Un mai potrivit praznic nu se putea. Este o Cruce simplă, dar este impresionantă prin mărime. Slavă lui Dumnezeu pentru toate şi Sfânta Cruce care se va aşeza pe Catedrala noastră Episcopală să binecuvînteze pe tineri, să binecuvînteze familiile noastre, oraşul, judeţul, ţinutul şi toată Episcopia noastră.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.