„Punct de trecere”, o incitantă carte de interviuri semnată de Augustin Cozmuţa

0
672

A apărut, de curând, la Editura Gutinul din Baia Mare, cartea de interviuri literare „Punct de trecere”, semnată de criticul literar şi ziaristul Augustin Cozmuţa.
Cartea cuprinde sondări în lumea imaginarului şi biograficului a 17 scriitori, reunite sub titluri incitante, precum: „”A fi statornic într-un punct” – Horia Bădescu, „La vârsta mea, nu mai am decât complexul tinereţii” – Ion Bogdan, „Adevărul vieţii cuprinde şi iubirea” – Chrisann Brennan, „Mă revendic nordului în egală măsură cu smerenie şi cu teamă” – Petre Got, „Am descoperit o relaţie între etosul blagian şi filosofia din scrierile lui Emil Cioran” – Ioan Mariş, „Între cercetarea literară şi volumele de critică de întâmpinare e totuşi o mare diferenţă” – Mircea Popa etc. Interviurile au fost publicate în revista „Nord Literar” în perioada 2010 – 2015. În Addenda avem ocazia să îl cunoaştem mai bine pe cel care realizează aceste interviuri, căci Augustin Cozmuţa îşi deschide, la rândul său, sufletul în două dialoguri purtate cu Anca Goja, respectiv cu Săluc Horvat. „Ce frumos e cerul noaptea populat cu stele! Spre asemenea constatări mi se îndreaptă gândul în momentul în care pun în cumpăna vremii modul în care am realizat, între anii 1976 – 1992, interviurile cuprinse în prima carte cu titlul «Punct de trecere» şi cele incluse în volumul de faţă, adunate sub acelaşi titlu, ca semn de continuitate şi de statornicie în demersul meu publicistic. Metoda de lucru a rămas cam aceeaşi, dar mijloacele de realizare diferă, apelând acum precumpănitor la avantajele poştei electronice”, scrie autorul în cuvântul înainte, intitulat „A fi statornic într-un punct”. Chiar şi editura la care au apărut cele două volume, la interval de 20 de ani (primul a fost premiat la Salonul de carte de la Oradea), este aceeaşi: Editura Gutinul din Baia Mare.
Augustin Cozmuţa s-a născut în Cerneşti, la 14 noiembrie 1944. Licenţiat în filologie şi filosofie, a urmat cursuri postuniversitare de sociologia culturii şi a presei. Din 1968 este ziarist în Baia Mare. În prezent este secretar general de redacţie la revista „Nord Literar”, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Uniunii Scriitorilor din România.  (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.