Filmul documentar „Baia Mare, oraşul aurului”, realizat de Dan Cristian Popovici şi Liviu Popovici, a avut premiera marţi seară, la Cinematograful Minerul, într-o sală arhiplină, în care mai mult de jumătate dintre spectatori nu au mai avut loc pe scaune şi au fost nevoiţi să stea în picioare. La final, aplauzele au fost furtunoase, semn că publicul nu a regretat participarea la eveniment.
Premiera a avut loc de la ora 20, când pe scenă au urcat prezentatorul Dan Carpov, Dan Cristian Popovici şi primarul Cătălin Cherecheş, care a finanţat producţia. Cherecheş a povestit felul în care s-a hotărât să susţină acest proiect: „Prima oară am zis că e un băiat tânăr care vrea să se afirme şi că ar fi bine să-l ajutăm. La Primărie şi la Consiliul Local n-am găsit bani. Am rugat nişte prieteni, m-am scotocit prin buzunare şi am găsit soluţia”. Vizibil emoţionat, Dan Cristian Popovici a mulţumit întregii echipe care a contribuit la realizarea filmului. Pe scenă nu a urcat Liviu Popovici, tatăl lui Dan Cristian Popovici, care este coproducător al filmului, care a realizat documentarea şi a scris textul filmului.
Filmul, care a fost prezentat drept „un cadou pentru cetăţenii Băii Mari”, conţine cadre realizate în toate anotimpurile, în Baia Mare şi împrejurimi, până la Săpânţa, şi o coloană sonoră din care nu lipseşte muzica clasică sau preclasică. El începe cu câteva precizări privind aşezarea geografică a municipiului, după care sunt punctate principalele momente din istoria oraşului, de la prima menţiune a sa (1142), la prima atestare documentară (1327) şi la prima menţiune a numelui său, Rivulus Dominarum (1329), de la Şcoala Rivulina, prima instituţie de învăţământ din Transilvania (1547), la Şcoala de pictură (1896) şi până în ziua de azi. După câteva date privind componenţa populaţiei şi activitatea minieră desfăşurată aici, se trece la realizarea unor mici „portrete” ale principalelor obiective din oraş: Turnul Ştefan, biserici (Biserica „Sfânta Treime”, Biserica Reformată, Biserica Evanghelică Lutherană, Sinagoga etc.), Turnul Măcelarilor, din care s-a tras glonţul care l-a omorât pe Pintea Viteazul în 1703, muzeele (primul fiind Muzeul de Istorie şi Arheologie, găzduit de fosta Monetărie), Colonia Pictorilor, unde Şcoala de pictură băimăreană a făcut istorie. Reflectorul este pus, apoi, pe clădirile din Centrul Vechi (Piaţa Libertăţii), Teatrul Municipal, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Planetariu şi Parcul Regina Maria. Camera de filmat părăseşte oraşul pentru un scurt interval în care sunt prezentate staţiunile din zonă şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Ne întoarcem pentru câteva minute dedicate sporturilor cele mai reprezentative, după care sunt trecute în revistă festivalurile care au loc în oraş de-a lungul anului.
Filmul va rula zilnic, până vineri, de la ora 18, pe ecranul din sala de spectacole a Cinematografului Minerul.
Doamne, cât pot să-i invidiez pe băimărenii prezenți în superbul MINERUL, cinematograful copilăriei mele… Cum am putea vedea filmul și noi, cei departe de orașul nostru de suflet ?