Deputatul ALDE Maramureş, Cornelia Negruţ, cere o analiză concretă a cauzelor care conduc la numărul mare al copiilor abandonaţi în spitale

0
475

Deputatul ALDE Maramureş, Cornelia Negruţ, a adresat ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, o interpelare parlamentară pe tema situaţiei alarmante a copiilor abandonaţi în spitalele româneşti. În documentul oficial trimis conducerii Ministerului Sănătăţii, deputatul maramureşean a amintit că în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de copii abandonaţi în spitale, aproape zilnic înregistrându-se relatări despre astfel de fapte grave.

„De la această stare de fapt nu face excepţie nici judeţul Maramureş, unde zilele trecute doi copii, un băieţel de două luni şi o fetiţă de un an şi două luni, au fost găsiţi abandonaţi într-un cărucior în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare. Din primele verificări se pare că micuţii au fost lăsaţi acolo chiar de către părinţi, mai ales că ei au fost abandonaţi exact în apropierea cabinetelor de urgenţe pediatrie. Ancheta iniţiată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului (DGASPC) şi Poliţia Baia Mare va formula o concluzie finală, însă până atunci s-a avansat ipoteza conform căreia copiii au fost abandonaţi de tatăl lor, după ce mama acestora ar fi părăsit domiciliul conjugal. Cazul de la Baia Mare este cu atât mai complicat cu cât cei doi frăţiori au fost lăsaţi în voia sorţii cu grave probleme medicale şi înfometaţi. Abandonul copiilor este metoda favorită a părinţilor cu probleme financiare sau cu o situaţie socio-culturală precară, iar statul român este dator să instituţionalizeze aceşti orfani fără vină şi să găsească apoi soluţii pentru integrarea lor într-o altă familie, şi, mai târziu, în societate”, a argumentat Cornelia Negruţ în interpelarea formulată către ministrul Bănicioiu.
Având în vedere afluxul de astfel de ipostaze nefericite din ultima perioadă, deputatul ALDE l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii următoarele: „1. Ce prevede legislaţia românească în cazul copiilor abandonaţi pe holurile unităţilor medico-sanitare?; 2. Care este numărul copiilor abandonaţi în spitalele din România în ultimii ani şi, punctual, în cele din judeţul Maramureş?; 3. Ce strategii are în intenţie Ministerul Sănătăţii pentru a preveni asemenea acte iresponsabile?”.
„Este evident că ne aflăm în faţa unei probleme de interes naţional, care trebuie să ne preocupe la modul cel mai serios, pe toţi, politicieni, autorităţi, societate civilă, oameni simpli. Fenomenul poate fi combătut doar prin luarea unor măsuri de prevenţie, iar acest fapt cade în sarcina instituţiilor competente”, a conchis deputatul ALDE Maramureş, Cornelia Negruţ.

Biroul de Presă al deputatului ALDE Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.