Baia Mare, premiată la Luxembourg pentru eforturile în slujba păcii

0
1136

În perioada 30 septembrie – 6 octombrie, 50 de maramureşeni (băimăreni, în cea mai mare parte), reuniţi prin eforturile mai multor ONG-uri, au participat la Luxembourg Peace Voyage, o călătorie spre Luxembourg, unde s-au acordat Premiile pentru Pace. Aici, în clădirea Robert Schuman a Parlamentului European, municipiului Baia Mare i-a fost acordat premiul pentru „Outstanding Public Peace Efforts” (eforturi publice deosebite pentru pace), ca urmare a organizării, în primăvară, în oraşul de pe Săsar a World Peace Forum (Forumul Mondial pentru Pace), care pentru prima oară, după 9 ani de când se organizează, a avut loc în afara Luxembourg-ului. Călătoria, la care au participat tineri, inclusiv mulţi liceeni, majoritatea membri sau voluntari ai unor ONG-uri, a fost un excelent prilej de cunoaştere a Europei şi a problemelor la zi cu care aceasta se confruntă.

Conferinţă la Parlamentul European din Luxembourg
Conferinţă la Parlamentul European din Luxembourg

Eforturi răsplătite

Premiile pentru pace au fost acordate în clădirea Robert Schuman din Luxembourg, prima sală de dezbateri care a fost construită special pentru Parlamentul European. Robert Schuman, născut în Luxembourg, a fost cel care a pus bazele Uniunii Europene. Decernarea premiilor a avut loc în ziua de 2 octombrie, chiar ziua de naştere a lui Mahatma Gandhi, în prezenţa unor invitaţi din India, Egipt, Ucraina, Germania, Mexic, SUA, Siria, Irak, Argentina, România şi, desigur, Luxembourg. Aici au fost prezentate aspecte de la Youth World Peace Forum (Forumul Mondial al Tineretului pentru Pace), care a avut loc anul acesta în Cairo, şi de la primul World Peace Forum din afara Luxembourg-ului, care s-a desfăşurat în perioada 7-11 mai în Baia Mare. Apoi, Dominicus H. Rohde, preşedintele Schengen Peace Foundation (fundaţia organizatoare a evenimentului Luxembourg Peace Prize), a acordat premiile pentru: „Outstanding Peace Activists” (remarcabili activişti pentru pace), „Oustanding Peace Education” (remarcabilă educaţie pentru pace), „Outstanding Peace NGOs” (ONG-uri cu activitate deosebită în slujba păcii), „Outstanding Public Peace Efforts” (eforturi publice deosebite pentru pace) şi „Outstanding Peace Support” ( remarcabilă susţinere a păcii). Municipiul Baia Mare a fost răsplătit cu premiul pentru eforturi publice deosebite, care a fost înmânat unui consilier local băimărean.

Adrian Dan Pop, în sala Parlamentului European
Adrian Dan Pop, în sala Parlamentului European

„Ne-am bucurat enorm”

Unul dintre organizatorii Forumului Mondial pentru Pace care a avut loc în primăvară în Baia Mare, şi deopotrivă al Luxembourg Peace Voyage, este Adrian Dan Pop, un tânăr om de afaceri băimărean, implicat activ în mai multe ONG-uri. După decernarea premiului, i-am cerut să îşi exprime câteva gânduri: „Am participat la ediţiile anterioare ale Forumului Mondial al Păcii din Luxembourg şi din Perl şi am creat o relaţie de colaborare cu organizatorii, cu membrii Fundaţiei Schengen pentru Pace. Anul trecut, după finalizarea celei de-a 8-a ediţii, le-am propus ca a 9-a ediţie să aibă loc în România, în Baia Mare. Ei au acceptat şi, anul acesta, în primăvară, Forumul Mondial al Păcii a avut loc în Baia Mare; pentru prima oară după 9 ani a plecat din Luxembourg pentru a avea loc într-un nou oraş. Au participat aproximativ 150 de persoane din toată lumea şi întreaga comunitate din Baia Mare le-a făcut o impresie extraordinar de bună. Au fost foarte încântaţi de primire, de organizaţiile din Baia Mare, de parteneriatele între instituţii, între ONG-uri, între şcoli şi de tot ce au văzut în Baia Mare. În timpul liber au vizitat muzee, lăcaşe de cult şi au încercat să se conecteze cu ceea ce înseamnă oraşul nostru. În urma acestei experienţe pe care au avut-o în Baia Mare şi în Maramureş, având în vedere că la Luxembourg se decernează Premiile Luxembourg pentru Pace şi una dintre categoriile pentru care sunt oferite este „Outstanding Public Peace Efforts”, adică eforturi publice deosebite, eforturi ale unei comunităţi pentru pace, pentru unitate, pentru convieţuire, acest premiu a fost oferit oraşului Baia Mare şi din dorinţa de a încuraja comunitatea noastră să continue dezvoltarea în acest sens, de a realiza noi proiecte, ca ONG-urile să fie mai unite, şi întreaga comunitate să lucreze mai mult pentru acest deziderat, să fie un exemplu la nivel global în ceea ce priveşte spiritul civic şi activitatea în promovarea păcii şi a unei lumi mai paşnice. Premiul a fost neaşteptat şi ne-am bucurat enorm când ne-au anunţat că la Luxembourg, pe lângă cele organizate deja, Peace Voyage şi workshop-uri, şi pe lângă ceilalţi 6 laureaţi, Baia Mare a fost nominalizat şi stabilit ca premiantul anului 2015. Pentru noi a fost o bucurie, am realizat mai bine faptul că orice lucru, orice activitate, orice parteneriat pe care îl putem face noi, mai repede sau mai târziu este văzut în toată lumea şi, chiar dacă e un oraş micuţ, are deja un statut de oraş internaţional. Să se vorbească despre el atât de des în Parlamentul European de la Luxembourg este un sentiment special, cel puţin pentru mine”, a mărturisit Adrian Dan Pop.

Muzeul Schengen
Muzeul Schengen

Poveştile refugiaţilor

Un subiect fierbinte pe ordinea de zi a conferinţei de la Luxembourg, dar şi a celei de-a doua zi, desfăşurată la Liceul Germano-Luxemburghez din Perl, Germania, a constituit-o problema refugiaţilor. Am întâlnit refugiaţi sirieni educaţi, care ne-au impresionat cu poveştile lor aproape incredibile, dar şi tineri imigranţi africani din Luxembourg (50% din populaţia oraşului o constituie imigranţii, ni s-a spus), nemulţumiţi de lipsa de şansă în ceea ce priveşte găsirea unor locuri de muncă, chiar şi după 13 ani de vieţuire în această ţară.  Am fost practic obligaţi să luăm contact direct cu ei, să stăm de vorbă, să ne aflăm reciproc pasiunile şi poveştile de viaţă, iar acest fapt ne-a schimbat unora radical percepţia despre fenomenul migraţiei, în general, şi despre sirieni în special. S-a spus acolo, în Parlamentul European din Luxembourg, că guvernele europene şi-au schimbat atitudinea faţă de refugiaţi după ce au remarcat reacţia plină de omenie a populaţiei. Oamenii ar trebui să-şi facă auzită vocea, ni s-a spus, pentru că tot ce e nevoie pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să tacă. Războiul a venit pe neaşteptate peste sirieni, le-a distrus acestora casele; oamenii, care duceau o viaţă fără lipsuri, s-au trezit peste noapte fără nimic.

Dominicus H. Rohde,  încercând să strângă donaţii pentru  refugiaţii sirieni
Dominicus H. Rohde,
încercând să strângă donaţii pentru
refugiaţii sirieni

Fără nicio altă soluţie la îndemână, şi-au luat lumea în cap şi au pornit pe un drum plin de obstacole, riscând să li se fure banii necesari pentru drum, să fie închişi, să fie păcăliţi, să sufere de foame şi sete sau chiar să moară. O refugiată siriancă a spus, în prima zi a conferinţei: „Noi vrem să muncim şi să trăim în ţările unde am venit. Nu aşteptăm să primim totul fără să facem nimic. Când am ajuns aici, l-am văzut pe Dumnezeu în zâmbetele de pe feţele celor care ne-au întâmpinat pe aeroport. Înainte, lucram cu o asociaţie pentru ajutorarea refugiaţilor irakieni în Siria. Acum a venit rândul nostru să căutăm ajutor şi o viaţă mai bună”.

Ameen, sirianul jurnalist
Ameen, sirianul jurnalist

L-am întâlnit şi pe Ameen, un refugiat sirian care s-a stabilit în Germania în urmă cu un an, şi care, cu ocazia drumului său spre ţara de adopţie, a fost închis pentru prima oară. A stat trei săptămâni în închisoare pentru simplul fapt că a îndrăznit să-şi spună părerea de faţă cu autorităţile sârbe. Are studii superioare şi acum lucrează ca jurnalist.

Dominicus, prinţul păcii

L-am cunoscut şi pe preşedintele Schengen Peace Foundation, fundaţia care organizează, de 9 ani, World Peace Forum: Dominicus H. Rohde. Locuieşte în Tunsdorf, un sat din Germania, aproape de graniţa cu Luxembourg, într-o casă mare, în care au fost incluse şi fostele grajduri din vremea când aici era o fermă. Casa este toată garnisită cu opere de artă, care au constituit de la bun început capitalul fundaţiei. Dominicus produce vinuri şi şampanie de foarte bună calitate, cu care i-a servit şi pe participanţii la Luxembourg Peace Prize, are o soţie argentiniancă, 7 copii şi prieteni în toată lumea. De pe acum se pregăteşte pentru evenimentul din toamna viitoare, care va avea loc în Brazilia. Este un domn bine informat şi inteligent, dar în acelaşi timp dotat cu simţul umorului şi cu un acut simţ al diplomaţiei. Este un personaj foarte generos şi care mărturiseşte că face toate aceste eforturi din dorinţa ca ai lui copii să trăiască într-o lume în care domneşte pacea. Şi ce părinte nu îşi doreşte asta?

Praga, noaptea
Praga, noaptea

Prin inima Europei

La organizarea Luxembourg Peace Voyage au contribuit eforturile reunite ale mai multor organizaţii băimărene, iar printre tinerii care s-au zbătut cel mai mult trebuie să îi nominalizăm pe Adrian Dan Pop, Diana Damşa, Diana Topan, Ionuţ Sabo, Corina Crişan şi Codrin Crişan. Datorită lor, zeci de tineri şi mai puţin tineri au aflat mai multe despre pace şi fragilitatea ei, despre cei de lângă noi, despre istoria Europei şi despre frumuseţile acestui continent. Am avut ocazia să vizităm Bratislava, Praga, Munchen-ul, oraşul Metz (Franţa), Memorialul de la Verdun (Franţa), al victimelor Primului Război Mondial, oraşul Schengen, unde se întâlnesc trei ţări (Luxembourg, Germania şi Franţa), cu Muzeul Schengen, unde toată lumea şi-a făcut „paşaport Schengen”, Trier, cel mai vechi oraş din Germania, oraşul Luxembourg. O călătorie care ne-a îmbogăţit pe toţi şi care va rămâne toată viaţa în amintirile şi sufletele noastre.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.