Colocviul profesional anual al bibliotecarilor

0
1186

Sub egida „PROFESIE ŞI PROFESIONALISM – BIBLIOTECA ÎNTRE MISIUNE ŞI PASIUNE”, la sediul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc luni, 5 octombrie, cea de-a XI-a ediţie a Colocviului profesional anual al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureşene.
În deschiderea evenimentului, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu”, a menţionat faptul că “este o bucurie că mai există biblioteci rurale”. Adevărate instituţii de cultură, bibliotecile din mediul rural au misiunea de “a lumina populaţia de la sat”, de a creşte nivelul de cunoaştere. Din acest punct de vedere, “bibliotecarul este la fel de important în comună precum preotul”, a mai subliniat domnia sa. În ceea ce priveşte numărul bibliotecilor publice, putem spune că situaţia din judeţul Maramureş este printre cele mai bune. În prezent, Sălajul este judeţul care are bibliotecă în fiecare localitate.
Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” tutelează şi sprijină bibliotecile rurale, urmărind cu admiraţie realizările acestora.
Domnul conf. univ. dr. Florian Roatiş a evocat câteva aspecte semnificative din viaţa şi opera lui Nicolae Steinhardt, care ar putea fi adoptat ca patron spiritual al bibliotecarilor maramureşeni, având în vedere preocupările sale legate de organizarea bibliotecii de la Mănăstirea Rohia.
Semnificaţia cărţii „Jurnalul fericirii”, transformarea existenţială din închisoare, viaţa din Mănăstirea Rohia au fost câteva din subiectele menite să ne reamintească personalitatea complexă a marelui scriitor şi publicist.
Cu această ocazie, a fost prezentată opera integrală a lui Nicolae Steinhardt, apărută la editura Polirom şi care se regăseşte în colecţia Bibliotecii Judeţeane „Petre Dulfu”, o parte din volume fiind îngrijite de conf. univ. dr. Florian Roatiş.
DSC_0001Doamna Ana Libotean, director Mara-Libris, a subliniat aportul important pe care reţeaua de librării Mara-Libris îl are în educaţia oraşului Baia Mare, aceasta deţinând monopolul în ceea ce priveşte distribuţia de carte din oraş. “Existenţa librăriilor este strict dependentă de cumpărarea cărţilor”, motiv pentru care societatea Mara-Libris are contracte de colaborare cu cele mai prestigioase edituri din ţară, a  mai afirmat doamna Libotean.
Radu Horvath, bibliotecar secţia Multimedia, Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”, a prezentat un CD audio, anexă la cartea de predici-eseuri “Dăruind vei dobândi” a călugărului – scriitor Nicolae Steinhardt.
În programul bogat al manifestării s-au regăsit subiecte atractive, de interes pentru bibliotecari şi cu priză la potenţialii utilizatori ai Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, precum oferta de cursuri şi activităţi recreative, organizate de Secţia pentru copii şi prezentate de Corina Şpan, şef serviciu. Aceste activităţi se desfăşoară pe parcursul unui an de zile, din data de 28 septembrie până în data de 30 iunie 2015. Dintre activităţile educativ-culturale ce se desfăşoară la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”, amintim:
• Cercul „After school”, coordonat de Ionuţ Szabo (asociaţia Team for Youth) şi realizat cu ajutorul voluntarilor străini;
• Cercul de limbă italiană pentu începători, coordonat de Mihaela Mihaela, asociaţia Green Tin;
• Cercul de limbă germană, coordonat de prof. Ludovic Komlosi;
• Cercul de limbă japoneză, coordonat de Ananmaria Farkas;
• Cercul de matematică, coordonat de Maria Kalisch;
• Cercul de şah, coordonator Daniel Pop;
• Cursul de dez-plictisire: „Scoate capul din computer. Priveşte, ascultă, gustă, miroase,  atinge lumea din jur”, coordonat de muzeograf Minerva Luca;
• Activitatea creativă şi recreativă „Cutia fermecată cu poveşti”, realizată de psiholog Bodor Agota
Silviu Hodiş, director general al Editurii „Galaxia Gutenberg” Târgu Lăpuş, după o scurtă prezentare a editurii „Galaxia Gutenberg” (unde, până în prezent, au fost editate 477 de titluri), a dezvăluit celor prezenţi câteva aspecte legate de misiunea de preot, dar şi de bibliotecar. Astfel, este important ca bibliotecarul să investească energie, muncă şi pricepere în activitatea sa, să iasă în întâmpinarea oamenilor, să dăruiască din experienţa sa, nu numai celor care trec pragul bibliotecii, ci şi în afara instituţiei, chiar dacă rezultatele se vor vedea abia în timp.
Doamna Valentina Rotaru, bibliotecar coordonator American Corner; Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” a prezentat câteva idei şi resurse utile pentru a îmbunătăţi activitatea din bibliotecile mici. În acest sens, au fost amintite câteva exemple de bune practici în ceea ce priveşte munca cu voluntarii, precum: “Colecţie de studii de caz din 15 biblioteci publice judeţene, municipale şi orăşeneşti”, lucrare realizată în cadrul proiectului naţional Raftul cu iniţiativă. Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci. De asemena, a fost prezentat Proiectul Istoria locală@biblioteca ta publică (Local History@Your Public Library), la care au aderat mai multe biblioteci din România, cu scopul principal de a valorifica colecţiile tradiţionale de documente privind istoria şi cunoaşterea locală, punând astfel în evidenţă biblioteca de proveninenţă (http://www.istorielocala.ro/). Comunicarea “Metode creative şi recreative de amenajare a ambientului bibliotecii”, prezentată de bibliotecarul Bogdan Ghiurco la conferinţa ANBPR SPACE – Biblioteci Creative şi Comunităţi Conectate şi amintită de doamna Rotaru, conţine idei utile de amenajare a spaţiului din bibliotecă. La final, doamna Rotaru a prezentat bibliotecarilor participanţi câteva site-uri care oferă, în mod gratuit, cărţi în format electronic.
Domnul conf. univ. dr. Ştefan Vişovan a lansat bibliotecarilor invitaţia de a contribui cu informaţii despre patrimoniul rural, în vederea editării noului număr al revistei “Familia Română”, număr care va fi dedicat salvgardării satului maramureşean.
Evenimentul s-a dorit a fi o sărbătoare a profesiei şi a reprezentanţilor săi. În acest sens, au fost premiaţi bibliotecarii care s-au evidenţiat în mod deosebit pentru buna colaborare cu autorităţile locale şi pentru buna organizare a colocviilor zonale ale bibliotecarilor maramureşeni: Grigore Frunză (Suciu de Sus), Ileana Cocârcă (Leordina), Natalia Macioca (Remeţi), Ileana Pop (Săliştea de Sus), Clariţa Marc (Săcălăşeni).
Spre final, domnul conf. univ. dr. Florian Roatiş a prezentat revista „Bibliotheca Septentrionalis”, invitând bibliotecarii participanţi să contribuie cu articole.
Doamna Corina Şandor-Martin a făcut o scută prezentare a festivalului de poveştiri digitale, desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în perioada 2012-2014, în cadrul căruia au fost de­semnaţi patru câştigători:
• Şpan Rozalia, Grădiniţa nr. 9 BM,  filmul De Crăciun pe urmele lui Isus – Categoria Monografii & Călătorii;
• Barbul Liliana, învăţătoare Şc. N. Iorga, filmul Poezia vieţii (Nicolae Grigorescu) – Categoria materiale didactice & biografii;
• Hagău Liana, Sc. N. Iorga, prof. înv. Primar, filmul 100 de zile de şcoală – Categoria activităţi cu copiii;
• Anca Szas, Sc. I.L. Caragiale BM (n.15), filmul Despre adulţi, copii şi melci – Categoria eseu.
În acest an, colocviul profesional al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureşene a fost coordonat şi moderat de bibliotecarul metodist Ioan Neamţiu, care a prezentat câteva concluzii cu privire la activitatea metodică de până la această dată, punând accent, mai ales, pe desfăşurarea colocviilor profesionale zonale.
Conducerea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” mul­ţumeşte, pe această cale, tuturor administraţiilor locale care sprijină bibliotecile publice din subordine.
Maria BELEA – bibliotecar

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.