Editura ”Valea Verde” din Sighet a împlinit 5 ani de existenţă. În acest răstimp, editura a scos 26 de cărţi semnate de autori locali, dar şi din Cluj, Iaşi, Timişoara, Italia sau Elveţia. Directorul acesteia, ing. Ion Mariş, a fost distins cu titlul de Editorul anului şi cu premiul ”Alexandru Ivasiuc” în cadrul ”Zilelor Scriitorului Sighetean”.
Din cele 7 cărţi editate în acest an, două au fost de poezie. Alte două cărţi au fost lansate recent, în Elveţia şi la Sighet. Este vorba de volumul bilingv ”Călătorie la Sighet/ Voyage a Sighet”, semnat de Gafia Galay şi Jean-Louis Chancerel. Bogat ilustrată şi realizată în condiţii grafice excepţionale, cartea este scrisă de către cei doi iubitori ai Sighetului, cadre universitare la Laussane, pe firul unor discuţii purtate cu Felicia şi Vasile Moldovan. Autorii au ales aventura de a scrie pe subiecte în relaţie cu ţinutul Maramureş, locul privilegiat al vacanţelor de vară. Textul este susţinut de o colecţie de tablouri ale pictorului sighetean Vasile Moldovan. La Sighet a fost lansat volumul ”Dilemele convieţuirii: greco-catolici şi ortodocşi în Maramureşul interbelic”, o carte document scrisă de Florin Dorel Dragoste. ”Autorul a realizat o lucrare temeinică de istorie bisericească a Maramureşului interbelic, o cercetare mai mult decât necesară în condiţiile în care tema a fost insuficient tratată de istoriografia românească. Subiectul cărţii nu a fost ales la întâmplare, dacă ţinem seama de faptul că Biserica a fost, în Maramureşul istoric, o instituţie cu o puternică semnificaţie identitară. Biserica şi şcoala confesională au contribuit în mod substanţial la menţinerea identităţii naţionale româneşti şi, în egală măsură, la elaborarea unei puternice identităţi locale în rândul comunităţilor româneşti maramureşene” (conf. univ. dr. Ion Cârja). Ultima lucrare apărută la această editură a fost lansată zilele trecute. Este vorba de Ghidul ospătarului începător. Autor: Cristian Radu Tisăliţă.
Ceilalţi laureaţi ai primei ediţii a Zilelor Scriitorului Sighetean sunt: – Titlul Scriitorul Anului 2015 – poeta Doina Rândunica Anton; – Premiul „Gheorghe Chivu” – poetul Gheorghe Mihai Bârlea; – Premiul „Simion Şuştic-Coman” – poetul Marin Slujeru; – Premiul „Ileana Mihai” – poeta Antonia Luiza Zavalic;- Premiul pentru Publicistică 2015 – publicistul Ioan J. Popescu; – Premiul pentru susţinerea şi promovarea valorilor culturale româneşti din dreapta Tisei – publicistul Florentin Năsui.
Zilele Scriitorului Sighetean au fost iniţiate de către Echim Vancea, preşedintele Centrului de Studii Maramureşene şi se organizează anual între 10 şi 12 iulie în scopul promovării scriitorului sighetean, al lecturii şi publicării. Ziua de 12 iulie marchează naşterea unuia dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii române contemporane: Alexandru Ivasiuc (12 iulie 1933, Sighet – 4 martie 1977, Bucureşti). Ediţia din acest an a fost organizată de către Centrul de Studii Maramureşene cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş.