Populaţia activă civilă şi resursele de muncă au scăzut

0
550

• Salariul mediu înregistrează o stagnare

Populaţia judeţului Maramureş la această dată este de 500.788, după cum a declarat, ieri, directorul executiv al AJOFM, Mihaela Oana Oşanu. Au scăzut resursele de muncă, populaţia activă civilă, dar şi numărul şomerilor. Numărul angajatorilor şi cel al angajaţilor este în uşoară creştere. Salariul mediu înregistrează o stagnare. Maramureşul se situează între ultimele judeţe din ţară, cu cel mai mic salariu mediu pe economie. Directorul executiv al ANOFM a subliniat: „Avem nevoie de locuri de muncă durabile, de calitate, care să ofere şanse persoanelor de a se angaja pe piaţa muncii. Sunt multe locuri de muncă volatile (pe termen limitat) în domeniul serviciilor, al comerţului.
Maramureşul înregistrează 7.432 de şomeri. Totodată, judeţul nostru ocupă locul 10 în topul judeţelor cu cea mai mică rată a şomajului. În Baia Mare şi Vişeu de Sus, numărul şomerilor este în scădere, în timp ce în Sighetu Marmaţiei şi Borşa, stagnează.
Doar 1.900 de şomeri din 7.400 sunt indemnizaţi. Şomerii inactivi sunt cei care nu doresc să ocupe un loc de muncă şi nici nu îl caută. Femeile participă mai slab la piaţa forţei de muncă în ultima perioadă. 70% dintre şomeri au nivel de instruire primar şi provin din mediul rural. În ce priveşte categoria de vârstă, cel mai mare număr de şomeri continuă să fie înregistrat la grupa 40-49 ani. În acest sens, directorul executiv al AJOFM apreciază: „Asistăm la o îmbătrânire a populaţiei active. Cele mai multe ocupaţii ale şomerilor sunt de inginer, profesor suplinitor, consilier juridic, asistent medical generalist, pentru studii superioare, şi muncitor necalificat, tâmplar, operator calculator, mecanic auto, lucrător comercial, pentru cei cu studii medii. 400 de persoane s-au angajat în urma subvenţionării locurilor vacante. Există chiar un şomer de 70 de ani care nu îndeplineşte condiţiile de pensionare”.
În ce priveşte absolvenţii de liceu, 266 dintre aceştia s-au angajat (48,49% provin dintre cei care au absolvit o şcoală superioară). S-au angajat de asemenea şi persoane cu dizabilităţi şi şomeri din categoria peste 45 de ani (476 la număr). Între 2.000 şi 3.000 de şomeri fac parte din etnia romă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.