135 de ani de relaţii diplomatice România – SUA

0
662

Joi, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziţiei „135 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA”, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca  Judeţeană „Petre Dulfu”. La vernisaj au participat, alături de alţi invitaţi şi un numeros public, Ronald E. Hawkins Jr., consilier pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA, Ioana Raiciu, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, prefectul Anton Rohian, primarul Cătălin Cherecheş şi Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.

Anul acesta aniversăm 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA. Expoziţia, care a fost vernisată în vară la Bucureşti, aduce în faţa publicului documente originale care au stat la baza funcţionării acestei relaţii, puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, de Arhivele Naţionale ale SUA şi de câteva biblioteci prezidenţiale americane, precum şi articole şi fotografii din presa românească, obţinute prin amabilitatea Bibliotecii Naţionale a României. Se poate observa scrisoarea preşedintelui SUA, Rutheford Hayes, către Majestatea Sa Regele Carol I, prin care, la 20 noiembrie 1880, răspunde la notificarea independenţei României. La 11 septembrie 1917 se emitea decretul regal privind înfiinţarea, pe data de 1 octombrie, a Legaţiei României la Washington. Dr. Constantin Angelescu a fost numit primul trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Washington. În 1926, Regina Maria efectua o vizită în Statele Unite. Ea declara atunci: „Vin în America fiindcă doresc să vă văd, fiindcă simt în inima Mea că suntem prieteni, însufleţiţi de o prietenie adâncă pe care dorim s-o facem şi mai adâncă.” Şi Nicolae Iorga făcea, în 1930, o vizită în America, fiind primit de preşedintele Hoover. Cu această ocazie, Iorga a ţinut 20 de conferinţe şi a vizitat o bibliotecă din New York. La 1 mai 1939 avea loc inaugurarea expoziţiei mondiale de la New York, la care România a avut un pavilion propriu, cu obiecte de artă ţărăneşti. În 1964, Legaţia Română a fost ridicată la rang de ambasadă. Trebuie amintită şi vizita preşedintelui Ford în 1975 la Bucureşti, şi chiar vizita lui Nicolae Ceauşescu în Statele Unite în 1978, când a fost primit de preşedintele Jimmy Carter. Mai aproape de zilele noastre, preşedintele Clinton a fost primit de Emil Constantinescu în 1997, iar în 23 noiembrie 2002, un curcubeu a apărut deasupra Pieţei Revoluţiei din Bucureşti, în timpul vizitei lui George Bush. Aderarea la NATO a României, Bulgariei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Sloveniei şi Slovaciei a fost celebrată printr-o ceremonie care a avut loc la Casa Albă la 29 martie 2004. Anul 2008 va rămâne în istorie ca momentul Summit-ului NATO de la Bucureşti. Nu mai puţin importantă este data de 13 septembrie 2011, când la Washington a avut loc semnarea de către ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
La vernisaj, Teodor Ardelean a punctat principalele momente care au marcat relaţia de prietenie dintre cele două ţări înainte de anul 1880. El a arătat că mai ales Transilvania a fost repede înclinată spre cunoaşterea Americii, încă din 1748 un preot din zona Mureşului mergând peste Ocean pentru a-l cunoaşte pe Benjamin Franklin. Iar în aprilie 1859, un emisar american a venit să-l caute pe Cuza, acesta din urmă exprimându-şi, cu acea ocazie, admiraţia pentru americani. Ronald Hawkins Jr. a descris evenimentul ca un prilej de evaluare a relaţiilor dintre cele două ţări, arătând că expoziţia subliniază că la baza acestor relaţii stă prietenia. Prefectul Anton Rohian a punctat principalele momente ale colaborării dintre România şi SUA şi şi-a exprimat bucuria că maramureşenii au prilejul să vadă, la ei acasă, o astfel de expoziţie. Iar primarul Cătălin Cherecheş a vorbit despre SUA ca despre un „frate mai mare” care ne poate da lecţia iubirii de patrie. Cherecheş i-a oferit consilierului Ambasadei SUA două daruri: proiectul Băii Mari – „Capitală culturală europeană – 2021” şi fotografia unei biserici de lemn.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.