“Natură statică cu peşti”, de Gyula Dudas

0
587

Lucrarea lunii noiembrie la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” este „Natură statică cu peşti” (1963), de Gyula Dudas.
Gyula Dudas s-a născut în localitatea Topliţa, în 24 mai 1929, şi a trăit până la 20 octombrie 2015, când a încetat din viaţă în Baia Mare. A început studiile la Colegiul «Bethlen Gábor» din Aiud, apoi a absolvit Şcoala Normală din Cluj în anul 1949. După absolvire, Gyula Dudás a funcţionat timp de doi ani ca învăţător în comuna bistriţeană Branişte. Studiile academice de artă le-a parcurs în 1953-1958, la Institutul de Arte Plastice «Ion Andreescu» din Cluj. A fost repartizat la Baia Mare, fiind printre fondatorii învăţământului preuniversitar de stat local în domeniul arte plastice şi muzică. A fost profesor de desen şi pictură timp de treizeci şi doi de ani, până în anul 1990, când s-a pensionat.
„Natură statică cu peşti” (1963) este o pictură din perioada de tinereţe, pe când Gyula Dudás avea 34 de ani. Lucrare de mare forţă expresivă, «Natură statică cu peşti» frapează privitorul prin expresia cromatică exacerbată de tentele pure care sunt gata să explodeze într-o expansiune cromatică ce ar fi fost greu de stăpânit şi de controlat dacă pictorul nu ar fi uzitat, în mod cu totul inspirat, de o reţea lineară indestructibilă de negru, răspândită pe tot spaţiul plastic, care uneşte monolitic ansamblul lucrării într-o manieră care aminteşte de exuberanţa expresivă a avangardei artistice a secolului XX. Alegerea acestei picturi pentru prezentarea în cadrului programului Lucrarea lunii, la puţin timp de la trecerea în eternitate a pictorului, este un gest pios al muzeului, pentru cel care a fost pictorul, profesorul şi mentorul Gyula Dudás, personalitate majoră a creaţiei artistice contemporane din Centrul Artistic Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.