Tehnologia informaţiei, promovată de un tînăr reîntors din America

1
1371

Andrei Erdoss (35 de ani) este un băimărean care a revenit definitiv în ţară din Statele Unite ale Americii (SUA) unde a locuit vreme de două decenii. Avînd o experienţă de 15 ani în domeniul IT în companii cu bună reputaţie pe continentul american, tînărul doreşte să înfiinţeze în Baia Mare un club în cadrul căruia cei interesaţi de tehnologia informaţiei, dar şi de mediul de afaceri să găsească atît date utile, cît şi condiţii prielnice pentru a le aprofunda.

Coordonează programatori din Africa

Povestea americană a lui Andrei a început în 1995, an în care a emigrat în State împreună cu părinţii săi. Avea 15 ani, iar conjunctura l-a determinat să urmeze acolo atît studiile liceale, cît şi cele academice. „Am urmat liceul în patru locuri, iar apoi am terminat Informatica. Mediul universitar din State e destul de competitiv, flexibil, ceea ce oferă o serie de opţiuni”, explică băimăreanul. În următorii 15 ani, Andrei a acumulat o experienţă vastă în domeniul IT în cadrul unor companii cu bună reputaţie, de pe continentul american, iar de cîteva luni a obţinut un job la o firmă care îi permite să muncească de acasă. Această nouă îndeletnicire s-a potrivit de minune cu decizia de a reveni în ţară. „După 16 ani, părinţii mei s-au reîntors în ţară, iar anul trecut am revenit şi eu definitiv, împreună cu soţia. Am vrut să fim cu toţii împreună, e mult mai bine aşa, iar obţinînd acest job, cu ajutorul experienţei, mă ajută să lucrez de acasă aproape ca şi cum aş fi acolo. Doar că sînt acasă”, punctează tînărul. Practic, munca sa presupune coordonarea unor programatori care îşi desfăşoară activitatea în Africa. Întreaga activitate e mijlocită de internet. „Această firmă din State a găsit, în Nigeria şi Kenya, cei mai buni programatori, pe care eu îi coordonez de la distanţă. Îi ajut la programare, dar le dau şi sfaturi despre cum să se comporte cu clienţii. Şi se descurcă foarte bine”, arată Andrei. Întrebat dacă e dificil să muncească în astfel de condiţii, fără a interacţiona direct cu subordonaţii săi, băimăreanul spune că nu. „E ceva ce mi-a venit destul de natural, nu mi se pare foarte dificil. În plus, de-a lungul anilor, s-au îmbunătăţit şi uneltele în acest domeniu, software-ul, şi totul se face foarte uşor. Apoi, viteza de internet în România e foarte bună, sîntem foarte norocoşi din acest punct de vedere”, subliniază tînărul.

Tech&Start-up a atras zeci de curioşi

În paralel cu această activitate, Andrei îşi doreşte să interacţioneze cu cei interesaţi de tehnologia informaţiei, dar şi de mediul de afaceri din Baia Mare. Primul pas în acest sens a fost înfiinţarea unui grup virtual care a adunat deja zeci de curioşi. „Am o experienţă de 15 ani în domeniul IT, în State, şi iniţiativa mea are mai multe motive: vreau să cunosc mediul de aici şi să încurajez ideea de start-up. În acest sens, am pornit un grup pe Facebook, numit Tech&Start-up Baia Mare, mi s-a părut cel mai natural lucru, în care s-au înscris deja în jur de 70 de persoane. Pasul următor e să iau legătura cu firme şi să le încurajez să interacţioneze cu cei interesaţi de aceste domenii. Ulterior, vreau să avem întruniri lunare, pe anumite tematici, în cadrul cărora să dezvoltăm ideea de tehnologie, start-up, să creăm un mediu care să încurajeze aceste lucruri”, creionează băimăreanul. De asemenea, Andrei îşi doreşte să promoveze şi inventica, el însuşi avînd, alături de tatăl său, două brevete obţinute în SUA. „Îmi doresc să cultiv şi acest mediu, care mă pasionează. Un produs are de-a face cu unele persoanele care fac tir sportiv, e un dispozitiv care se aplică la armă pentru a se trage corect, în vreme ce a doua invenţie e tot în acest domeniu – un joc de tras. Unul dintre produse e fabricat chiar aici, în Baia Mare, şi vîndut în Statele Unite”, descrie tînărul.

„Iubesc acest oraş (Baia Mare, n.r.)”

Cerîndu-i-se detalii despre cum a fost viaţa în SUA, Andrei – care a obţinut, între timp, şi cetăţenia americană – povesteşte că traiul a fost unul interesant: „De-a lungul anilor, am fost prin mai multe state, am văzut mai multe locuri, e o ţară frumoasă. Am observat că, pe coasta de est, în zona New-York, spre exemplu, oamenii sînt deschişi faţă de străini, în vreme ce, în partea de sud, sînt mai închişi. Dar eu m-am integrat bine, nu am simţit diferenţe, în schimb în cazul părinţilor a fost altfel. Pe de altă parte, e o ţară în care se lucrează foarte mult şi, din păcate, echilibrul muncă – viaţă privată nu e aşa de dezvoltat”. Revenit definitiv în ţară după două decenii, băimăreanul se arată mulţumit de oraş şi speră ca, în curînd, să devină un mediu prielnic pentru ideile sale. „Iubesc acest oraş (Baia Mare, n.r.). Puteam să mergem în Cluj, dar mi-a plăcut Baia Mare mai mult.  Totuşi, din cîte am înţeles, nu există un mediu foarte dezvoltat pentru tehnologie, iar obiectivul meu tocmai aceasta e: să încurajez acest mediu”, concluzionează Andrei. Cei care doresc să i se alăture, îl pot contacta pe pagina personală de Facebook ori la numărul de telefon 0743-922.056.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.