Închisoare cu suspendare pentru ilegalităţi cu fonduri nerambursabile la Borşa

0
608

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, Biroul Teritorial Baia Mare, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ş.C.R. – pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi C.V. – pentru complicitate la infracţiunile de mai sus.
Prin Hotărârea nr. 49/2002, a Consiliului local al oraşului Borşa, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizare staţie de epurare şi extindere canalizare pe strada Brădet din Complexul Borşa”, în valoare totală de 238.009 euro şi s-a aprobat parteneriatul Consiliului local cu Spitalul de Recuperare Borşa, în vederea implementării proiectului „Reabilitare modernizare, bază de tratament şi infrastructură de mediu în Complexul Borşa”. Prin aceeaşi hotărâre, în vederea promovării proiectului privind staţia de epurare şi extindere canalizare, proiect în valoare de 213.620 euro, din care 155.000 euro contribuţie PHARE, s-a hotărât să fie înaintată în parteneriat cu Spitalul de Recuperare Borşa.
Nominalizat ca manager de proiect a fost numitul G.G., la acea dată primarul oraşului Borşa, ulterior primar al oraşului Borşa a devenit inculpatul Ş.C.R.
Conform cererii de finanţare, costul total al proiectului a fost de 486.865 euro, din care contribuţia solicitantului este de 186.865 euro (38,38%), iar contribuţia din fonduri publice este de 300.000 euro (61,62%).
Din suma de 186.865 euro, reprezentând contribuţia financiară totală a aplicantului, 58.620 euro reprezintă contribuţia Primăriei oraşului Borşa, iar 128.245 euro contribuţia Spitalului de Recuperare Borşa, suma de 186.865 euro reprezentând contribuţia proprie.
Din suma de 300.000 euro, reprezentând contribuţia din fonduri publice solicitată pentru proiect, suma de 155.000 euro a fost solicitată pentru Primăria Oraşului Borşa, iar 145.000 lei pentru Spitalul de Recuperare Borşa. Durata de execuţie a proiectului a fost de 21 de luni.   Ulterior, printr-o adresă din 30.10.2006, Spitalul de recuperare Borşa anunţă Consiliul Local că este în „imposibilitatea de a-şi asuma responsabilitatea coparticipării la lucrările de reabilitare Stibina” din lipsă de fonduri, astfel că, s-a renunţat la realizarea obiectivului “reabilitarea-modernizarea bazei de tratament Stibina a Spitalului de recuperare Borşa”.
Din raportul de constatare rezultă că valoarea prejudiciului produs bugetului general al Comunităţii Europene şi bugetului statului de către Consiliul Local Borşa ca urmare a nerespectării prevederilor legale şi contractuale reprezintă valoarea solicitată şi aprobată la plată de ADR Nord-Vest, în sumă de 150.075 euro, pentru care au fost identificate nereguli.
Inculpatul Ş.C.R., în calitate de reprezentant legal al Proiectului, a semnat şi avizat mai multe documente conţinând date nereale sau false, care au fost îna­intate către Autoritatea Contractantă în vederea obţinerii pe nedrept a tranşei finale, în sumă de 150.075 euro.
La termenul de judecată din luna mai 2015, inculpaţii Ş.C.R. şi T.V. au solicitat judecarea în procedura simplificată, în condiţiile recunoaşterii vinovăţiei.
Instanţa de judecată a hotărît următoarele:
• Ş.C.R. – pedeapsa este de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni şi interzicerea unor drepturi.
• T.V. – pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pedeapsa este de 1 an şi 2 luni închisoare, cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni şi interzicerea unor drepturi.
Fiecare inculpat are de achitat suma de 3.000 lei, reprezentînd cheltuieli judiciare avansate de stat.

Pedepse majorate

CURTEA DE APEL CLUJ a admis apelul declarat de DNA Biroul Teritorial Maramureş împotriva sentinţei penale nr. 47/27.05.2015 a Tribunalului Maramureş, pe care o desfiinţează cu privire la cuantumul pedepselor aplicate inculpaţilor Ş.C.R. şi T.V., a modalităţilor de executare a acestora şi a omisiunii aplicării pedepselor complementare.
Pronunţând o nouă hotărâre, majorează cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Ş.C.R. de la 1 an şi 6 luni închisoare la 2 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa aplicată inculpatului T.V. de la 1 an şi 2 luni închisoare la 2 ani închisoare. Totodată, interzice inculpaţilor exercitarea unor drepturi pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei principale şi suspendă, sub supraveghere, pedepsele aplicate celor doi inculpaţi, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni pentru inculpatul Ş.C.R. şi respectiv de 4 ani în cazul inculpatului T.V. Încredinţează supravegherea inculpaţilor Serviciului de Probaţiune Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.