Întâlnire de lucru cu reprezentanţii Autorităţii de Management şi ai Băncii Europene de Investiţii

0
418

Joi, 12 noiembrie 2015, la Consiliul Judeţean Maramureş a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Autorităţii de Management POS Mediu, ai Băncii Europene de Investiţii (B.E.I.) şi ai Organismului Intermediar cu primarii din Maramureş şi cu membrii unităţii de implementare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”.
Discuţiile au vizat în special delegarea serviciilor de operare, dar şi stadiul implementării proiectului. Valeria Schifirnet – ofiţerul de proiect din cadrul AM POS Mediu a susţinut că acest proiect va fi considerat realizat în momentul în care va fi funcţional, iar acest lucru presupune şi existenţa unui operator.
Pentru a răspunde problemelor ridicate de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi de cel al oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe, Marius Petre – reprezentantul B.E.I. a punctat importanţa respectării termenelor contractuale. Aceasta, deoarece cei doi primari şi-au exprimat dorinţa de a ieşi din proiect şi de a-şi gestiona separat problema deşeurilor în comunităţile pe care le administrează. „Mi se pare târziu să veniţi cu propuneri de schimbare, atâta timp cât, atunci când s-a făcut cererea de finanţare, aţi acceptat regulile. Va trebui să finalizaţi acest proiect cu regulile acceptate de dumneavoastră de la început. E o relaţie contractuală care trebuie respectată.” Realizarea acestui proiect ţine de o decizie asumată de toate UAT-urile din judeţ, iar retragerea din ADI Deşeuri implică anumite riscuri, inclusiv realizarea proiectului din bugetul local. „Există un impact financiar important pe bugetul fiecărei localităţi, dacă nu se respectă termenii contractuali stabiliţi şi asumaţi iniţial.” – a afirmat reprezentantul B.E.I.
„În acest moment, proiectul este deja în implementare şi nu se mai impune ca UAT-urile să voteze sau nu acest proiect. Acum nu mai putem să discutăm şi să negociem principii, ci putem să discutăm modul de operare. Problema care se pune este dacă ne asumăm sau nu riscurile, dacă ducem la bun sfârşit acest proiect sau plătim din bugetele locale costurile lui. Eu vă spun că, fără bani europeni, judeţul Maramureş nu poate să suporte din bugetul local asemenea riscuri. Primarii care doresc să iasă din proiect vor trebui să-şi asume public acest risc.” – afirmă Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.