PS Justin Sigheteanul în Episcopia Europei de Nord

0
561
PS Justin Sigheteanul în mijlocul credincioşilor din Norvegia

PS Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a efectuat, în perioada 11-15 noiembrie a.c., o vizită frăţească în Episcopia Europei de Nord, la invitaţia PS Părinte Episcop Macarie.

Sfânta Liturghie Arhierească

Duminică, 15 noiembrie, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie în oraşul norvegian Bergen, de pe coasta de vest, în Parohia Ortodoxă Română Sfintele Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, Tatiana de la Craiova şi Suniva. Parohia are păstor sufletesc pe părintele Andrei Marius Pop, născut în Maramureş, care, cu această ocazie a fost hirotesit iconom stavrofor de chiriarhul locului, iar PS Justin Sigheteanul i-a înmânat „Crucea Maramureşeană pentru Clerici”.

După momentul Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, trimise clerului şi credincioşilor din parohiile Patriarhiei Române cu ocazia Anului Omagial al Misiunii Parohiei şi Mănăstirii Azi şi Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al Marilor Păstori de Suflete din Eparhii.
În timpul Sfintei Liturghii s-au făcut rugăciuni pentru tinerii care au fost răniţi în incendiul ce a avut loc la clubul bucureştean „Colectiv” şi pentru victimele atentatelor de la Paris.
PS Justin Sigheteanul a dus salutul creştinesc al maramureşenilor tuturor creştinilor ortodocşi din această ţară din nordul bătrânului continent şi a rostit un cuvânt de învăţătură la pericopa evanghelică a duminicii despre pilda samarineanului milostiv.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie i-a conferit Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul „Crucea Nordului pentru Arhierei”, iar în semn de mulţumire pentru invitaţia făcută şi pentru ospitalitate, Preasfinţitul Justin Sigheteanul a oferit Preasfinţitului Macarie o icoană cu Maica Domnului Dulcea Sărutare, realizată în atelierul de pictură al Mănăstirii Ţeghea din Protopopiatul Carei. La finalul slujbei, Preasfinţitul Justin Sigheteanul şi-a exprimat bucuria şi nădejdea că această manifestare duhovnicească face ca să rămânem statornici în credinţa noastră strămoşească şi să menţinem candela credinţei veşnic aprinsă chiar şi aici, atât de departe de casă.

Rugăciuni la patul unui rănit de la clubul „Colectiv”

Sâmbătă, 14 noiembrie a.c., cei doi ierarhi au făcut o vizită părintească la Spitalul Universitar din oraşul norvegian Bergen, unde, pe patul de spital, se află internat tânărul Marius Frăţoaică, rănit în incendiul ce a avut loc la clubul bucureştean “Colectiv”. Aici, PS Dr. Justin Sigheteanul şi PS Macarie au înălţat rugăciuni către Tatăl Ceresc pentru ca durerile tânărului suferind să fie cât mai mici, iar însănătoşirea lui să fie grabnică, ca să se poată întoarce acasă la cei dragi. Cei doi ierarhi, care i-au înmânat câteva daruri de suflet, îl vor pomeni mereu în rugăciunile lor. Bucuria a fost mare şi neaşteptată, cu atât mai mult cu cât tânărul suferind şi-a aniversat chiar sâmbătă, 14 noiembrie, ziua de naştere.

Vizită la Muzeul din Bergen

În 15 noiembrie 2015, după-amiază, cei doi ierarhi au vizitat Muzeul Universitar din Bergen, locul în care se va organiza expoziţia de icoane de patrimoniu din Transilvania. Aici va fi adusă străvechea icoană a Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea maramureşeană Dragomireşti, Protopopiatul Vişeu. Ierarhii şi colaboratorii lor au fost întâmpinaţi şi conduşi în galeriile de artă medievală de către directorul muzeului, profesorul dr. Henrik von Achen.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.