Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca informează că, începînd cu 1 ianuarie 2016, se aplică prevederile Legii nr. 227/2015, în ceea ce priveşte deducerea TVA şi a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate, utilizate de persoanele impozabile atât în scopul desfăşurării afacerii cât şi în scop personal.
Conform art. 25, privind Codul Fiscal, la calculul profitului impozabil sunt deductibile limitat, în cotă de 50%,cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, plătitor de impozit pe profit.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile la calculul profitului impozabil pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
• vehiculele sunt utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat
• vehiculele sunt utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii
• vehiculele sunt utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie
• vehiculele sunt utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi
• vehiculele sunt utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
La persoanele care realizează venituri din activităţi independente şi determină venitul net anual în sistem real sunt nedeductibile la calculul venitului net anual, în cotă de 50%, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii şi a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţă.
Se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice. Restricţia nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
Nu se limitează dreptul de deducere al TVA pentru următoarele categorii de vehicule rutiere motorizate:
• vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat
• vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii
• vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie
• vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi
• vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional
• vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.