V-aţi întrebat vreodată cine răspunde pentru kilogramele în plus pe care le acumulăm atât de repede şi de care scăpăm atât de greu? Unii vinovaţi sunt evidenţi, alţii sunt mascaţi, alţii par oameni de treabă, chiar drăguţi, însă toţi intervin AGRESIV în viaţa noastră.
1. Producătorii de alimente şi supermarketurile folosesc în procesul de fabricare industrial: făină, grăsime, sare şi zahăr pe care le combină astfel încât papilele noastre gustative să ajungă imediat în extaz, iar creierul nostru să dorească repetarea experienţei culinare cât mai des, pentru că (nu-i aşa?) totul este la un preţ accesibil, cumperi una şi primeşti a doua (ciocolată ) gratis.
2. Localurile unde putem mânca, prepară hrana rapid, din alimente semipreparate, cele mai multe prin prăjire, pentru că durează foarte puţin, cu multă grăsime ieftină, sărate, dulci şi cu multe arome, ca să fie apetisante. Pun la dispoziţie o grămadă de preparate noi, după reţete venite din toată lumea, profitând de curiozitatea noastră şi bazându-se pe faptul că gospodinele nu pot face varza interesantă de 5 ori pe săptămână, şi nici alte alimente de bază.
3. Transportul face mâncarea disponibilă oriunde în jurul lumii: ciocolată din Elveţia, praline din Belgia, caşcaval din Olanda etc. şi în cantităţi nelimitate.
4. Ambalajele permit servirea snack-urilor în autobuz, la cinema, la colţ de stradă, în timp ce conducem, în avion, ceea ce pare să genereze un adevărat ”snack attack”.
5. Congelarea şi refrigerarea permite supermarket-urilor să ofere cantităţi uriaşe de carne, lactate, îngheţată, peşte până la limita expirării valabilităţii, după care alimentele se reprocesează adăugând sare, zahăr şi arome.
6. Televiziunea şi computerul ţin ore întregi oamenii uitându-se la sticlă, timp în care, altădată, făceau sport, se plimbau, munceau pe lângă casă sau pur şi simplu se întâlneau cu alţi oameni.
7. Maşina de tuns iarba a înlocuit coasa, maşina de spălat înlocuieşte braţele care frecau hainele, motostivuitorul transformă muncitorul în sedentar… Şi exemplele pot continua, aşa încât, greu mai poţi găsi o muncă fizică pe care să nu o fi înlocuit maşina.
8. Maşina te ademeneşte să renunţi la orice formă de mişcare: de la casă la serviciu, la magazin, în concediu, etc. şi caloriile care se pierdeau prin 3 ore de mers pe jos săptămânal sunt foarte greu pierdute la sală sau, cel mai adesea, se depun sub formă de grăsime în viscere, producând boli şi limitarea activităţilor zilnice, închizând cercul vicios.
Toate aceste agresiuni ale vieţii moderne necesită o abordare la nivel social, pentru că individual nu le mai putem face faţă. Schimbările pe care trebuie să le facem privesc nu doar persoana, ele trebuie implementate la nivel familial, în comunitate şi la nivel naţional. (o.m.)