Întreita sărbătoare din prima zi a lunii ianuarie, Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului, prăznuirea Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei şi începutul Anului Nou civil, a fost cinstită de mii de credincioşi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
Sfântul Vasile cel Mare – un Sfânt dintr-o familie cu 9 sfinţi
Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de soborul de preoţi slujitori ai Catedralei, în frunte cu ecleziarhul sfântului locaş, Arhim. Dr. Casian Filip. Răspunsurile la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la praznicul împărătesc al Tăierii Împrejur după Trup a Domnului şi despre viaţa Sfântului Vasile cel Mare.
Credincioşii prezenţi în Catedrală au aflat de ce a primit Mântuitorul Tăierea Împrejur, ce însemna această sărbătoare pentru poporul evreu, când se punea şi nume copilului, ea fiind echivalentul Botezului creştin de azi, precum şi ce spun Sfinţii Părinţi ai Bisericii despre Tăierea Împrejur.
Viaţa Sfântului Vasile cel Mare, deşi cunoscută de credincioşi, a fost prezentată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul ca rezultat al naşterii şi al trăirii într-o familie creştină normală, puternică, cu o viaţă morală şi creştină pilduitoare. Stă dovadă sfinţenia celor din familia lui, din care 9 au devenit sfinţi odată cu el. Un motiv pentru a le vorbi credincioşilor prezenţi în Catedrală despre importanţa familiei creştine în definirea personalităţii copiilor, valabilă şi în ziua de azi. Aşa se explică de ce multitudinea personalităţilor pe care le cunoaşte istoria omenirii, după apariţia creştinismului, s-au născut în familii creştine. Lor li se adaugă numărul mare de sfinţi născuţi în familii creştine.
Sfântul Vasile cel Mare este cel care a înfiinţat întâi, în lumea creştină, primele aşezăminte de asistenţă socială, cu ajutorul celor bogaţi. A fost cel care a scos primele acte normative ale vieţii monahale, canoanele monahismului. Sfântul Vasile cel Mare a alcătuit Sfânta Liturghie care îi poartă numele, care se face de 10 ori într-un an bisericesc. De mare importanţă sunt şi moliftele Sfântului Vasile cel Mare.
De ce Patriarhul României este „Locţiitor al Tronului Cezareii Capadociei”?
Sfântul Vasile cel Mare a avut o legătură şi cu teritoriul ţării noastre. Unui anume conducător de oaste, Iunius, i-a cerut Sfântul Vasile cel Mare să-i dea, pentru episcopia pe care o conducea, Sfinte Moaşte ale Sfinţilor Pătimitori ale zonei în care trăiau goţii. Iunius îi dăruieşte Sfântului Vasile cel mare Sfintele Moaşte ale Sfântului Pătimitor Sava de la Buzău, numit şi Sava Gotul, martirizat de păgâni, care a fost aruncat în râul Buzău şi de acolo a fost recuperat de creştini. Sfântul Vasile cel Mare a primit moaştele acestui Sfânt. Revenirea moaştelor acestui sfânt pe teritoriul românesc s-a făcut în 1777, când patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Sofronie, a făcut un gest de recunoştinţă faţă de Mitropolia Ţării Româneşti, redăruindu-i Sfintele Moaşte, pentru că domnitorii Ţării Româneşti şi ai Moldovei au ajutat foarte mult, în vremea stăpânirii turceşti, Mitropolia de la Istanbul, precum şi Patriarhia Ierusalimului şi Sfântului Munte Athos. Redăruirea Sfintelor Moaşte a fost un semn de recunoştinţă. Odată cu redăruirea acestor Sfinte Moaşte. Mitropolitul primat al Ţării Româneşti s-a numit Locţiitor al Tronului Cezareii Capadociei. Azi nu mai există Episcopia Cezareii Capadociei, dar conducătorul Ţării Româneşti, azi Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, poartă această titulatură, în titulatura lui întreagă, de „Locţiitor al Tronului Cezareii Capadociei”, a spus Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul.
La Sfânta Liturghie a fost prezent şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a venit să se roage alături de credincioşii Catedralei.
Trebuie să devenim mărturisitori în lumea în care trăim, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, să urmăm pilda Sfântului Vasile cel Mare, de a nu ceda presiunilor de părăsire a credinţei, de a nu mai ceda presiunilor de a nu mai vorbi despre Hristos, despre Sfinţi şi Dumnezeu, despre minunile lui Dumnezeu.