27 de agenţi economici din industria forestieră, industria mobilei, industria prelucrătoare şi de industrializare a lemnului şi din domeniul construcţiilor, întruniţi la Vatra Dornei, se declară îngrijoraţi de blocajul la nivel naţional al licitaţiilor organizate de administratorul pădurilor statului, RNP-ROMSILVA, privind masa lemnoasă necesară în procesul de producţie pentru anul în curs. Cele 27 de firme au trimis o scrisoare preşedintelui României, cu următoarele nemulţumiri.
„Nu putem accepta sub nici o formă decizia 691 din 12.11.2015 a Administratorului RNP-ROMSILVA, prin care s-au stabilit preţuri de plecare la masa lemnoasă pe picior de trei ori mai mari decît cele stabilite prin decizia 612 din 28.12.2010. (…) Facem precizarea că această creştere de preţuri ne pune pe noi, agenţii economici, în situaţia de a depăşi pragul de rentabilitate, ceea ce va genera falimente în lanţ, cu pierderea a 150.000 de locuri de muncă directe, ceea ce va afecta grav bugetul de stat, inclusiv prin pierderea a mii de locuri de muncă pe orizontală, ţinând seama că un agent economic mediu din domeniu, la un număr de angajaţi de aproximativ 1.000 de persoane, are cel puţin 5.000 de furnizori. Nu sîntem împotriva economiei de piaţă, dar impunerea de către RNP a acestor preţuri excesiv de mari, comparativ cu preţurile de pe piaţa europeană şi a Rusiei, va provoca în mod cert falimentarea definitivă a agenţilor economici români, favorizînd rămînerea pe piaţa românească a lemnului a capitalului străin. (…) Cum justifică administratorul RNP această triplare de preţ a metrului cub de masă lemnoasă? Ar trebui să aibă (…) ca elemente de plecare costurile privind regenerarea pădurii, lucrările de îngrijire şi igienă a pădurii, paza şi protecţia acesteia, investiţiile. Nemulţumirile noastre se referă şi la impunerea unilaterală de către RNP a Contractului de vînzare-cumpărare a masei lemnoase. Ne nemulţumeşte şi faptul că RNP (…) îşi alege partizile cele mai bune, aproape de drum, care au condiţii de exploatare uşoare, cu lemn de calitate. Ne nemulţumeşte şi îndepărtarea controlului statului, un exemplu fiind omiterea din legislaţie a activităţii de control a Gărzilor Forestiere asupra partizilor de produse principale şi accidentale.”
Firmele îi cer preşedintelui să medieze acest conflict economic, înainte ca salariaţii să-şi „piardă cumpătul”. Solicită anularea deciziei 691 din 12.11.2015 şi emiterea unei noi decizii, în baza H.G. 924/2015. În joc se află soarta a circa 6 milioane de români. Cei 27 de agenţi economici propun „revenirea la preţurile practicate în 2014 pentru 2015, corectate cu coeficientul de inflaţie”.
La şedinţa de la Vatra Dornei, din 5 ianuarie 2016, a participat şi Vasile Coman, reprezentantul SC RG Holz Company Vişeu de Sus (este preşedintele Sucursalei Maramureş a Asociaţiei Forestierilor din România, tel. 0744648679); Marius Inescu, de la firma Taparo Tg. Lăpuş; Ioan Farcaş de la Sortilemn Gherla (are secţie în Baia Mare) şi Ion Tomoioagă de la firma Novartis SRL Vişeu de Sus.
Judeţul Maramureş este dependent la această oră de aceste industrii legate de exploatarea şi prelucrarea lemnului, iar pe de altă parte, opinia publică şi liderii de opinie sînt îngrijoraţi de faptul că pădurile sînt exploatate în regim industrial, excesiv. Statul român trebuie să ia decizii care să împace şi capra, şi varza!
A consemnat, Vasile TIVADAR