„Prima maşină” continuă şi în 2016

0
530

Ministerul Finanţelor Publice a publicat la rubrica „Transparenţă decizională” proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru completarea  Normelor de aplicare a OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin  Hotărârea Guvernului nr. 1053/2014.
Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi prevede că persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism nou, al cărui preţ de achiziţie să nu depăşească suma de 50.000 lei. Prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, se încurajează achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil.
Dintre condiţiile de încadrare în program, amintim:
• la data solicitării creditului garantat, beneficiarul Programului are vîrsta de minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu;
• prin autoturism nou se înţelege autovehicul definit conform OUG 27/2011 privind transporturile rutiere, produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, care îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, achiziţionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vînzarea autovehiculelor şi al cărui preţ de achiziţie nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA după caz;
• garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată;
• beneficiarii trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou şi se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO.
Propunerea pentru anul 2016, în ceea ce priveşte plafonul garanţiilor care pot fi emise, este de 100 milioane lei, din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015. Pînă la data de 30.11.2015, au fost acordate 187 de garanţii, în valoare totală de 3,125 milioane lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.