La Satulung, autorităţile sunt pregătite pentru managementul integrat al deşeurilor

0
1258

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş este departe de a fi implementat şi funcţional. Comuna Satulung, în schimb, este deja pregătită să facă faţă acestei schimbări.

Astfel, Primăria a achiziţionat câteva zeci de pubele de mari dimensiuni, dar şi containere individuale, pe care însă le ţine depozitate în curte, deoarece nu are la ce le folosi. Deşi primarul vede cu ochi buni realizarea depozitului ecologic de la Fărcaşa, nu ştie cînd acesta va deveni şi realitate: „Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş este un lucru bun, dar să se şi facă odată. Noi ne-am adus şi containere aici, şi tot ce trebuie, deci suntem pregătiţi. Depozitul însă nu este deocamdată. Nu ştim când se termină toată treaba asta. Sigur, noi colectăm gunoiul menajer oricum bilunar, în toate localităţile. Colectarea acum mai lasă de dorit puţin, mai sunt unele mici scăpări, atât din partea unor cetăţeni, cât şi din partea celor care colectează, dar în ansamblu stăm bine. Nu ştim însă ce va fi pe viitor, aşteptăm”, a declarat Vasile Mureşan, primarul comunei Satulung.

Şcoală finalizată cu emoţii

DSC03037O şcoală nouă, la standarde europene, a fost construită şi inaugurată la finele anului trecut în comuna Satulung. Asta, deoarece cea veche nu mai corespundea deloc standardelor actuale.
Cu toate că investiţia s-a finalizat cu bine, autorităţile nu au scăpat de emoţii pe parcursul derulării lucrărilor, din cauză că a fost nevoie rezilierea contractului cu primul constructor: „Am terminat şcoala nouă, deşi am avut multe probleme şi cu constructorul acolo, până am reuşit să reziliez contractul cu el la şcoală, pentru că a lucrat foarte prost. Am găsit o altă firmă bună şi, acum, într-adevăr şcoala arată bine, cum trebuie să arate o şcoală europeană. De asemenea, am obţinut şi banii necesari, sumele sunt achitate deja, aproape în totalitate, fondurile venind pe Ordonanţa 28, plus o contribuţie mai mică de la bugetul local. Doar pentru finalizarea şcolii am folosit în jur de 1,4 milioane de lei. Şcoala este complet utilată, are alimentare cu apă, mobilier nou în toate sălile de clasă. Ne-a mai rămas de plătit anul acesta 100.000 de lei constructorului, care a fost înţelegător, dar nu se pune problema să nu-i plătim. Şcoala s-a finalizat în luna septembrie a anului trecut. Investiţia s-a inaugurat odată cu începerea acestui an şcolar”, a explicat şeful unităţii administrativ-teritoriale, Vasile Mureşan.

Clădirea veche va fi transformată în grădiniţă

Imobilul care adăpostea şcoala veche din Satulung va fi transformat în grădiniţă. De la clădire s-a demolat corpul din faţă, iar cel rămas se va transforma într-o unitate de învăţământ pentru preşcolari. Asta, deoarece imobilul în care funcţiona grădiniţa a fost retrocedat Bisericii Reformate şi autorităţile locale nu au mai vrut să plătească, lunar, sume mari ca şi chirie, pentru că nu este rentabil. Acum, copiii din cele două grupe de grădiniţă îşi desfăşoară activitatea în şcoala nouă, până când lucrările la viitoarea grădiniţă vor fi terminate.
Sătenii au un Parc Comunal modern
Localnicii din Satulung se pot mândri acum cu un parc modernizat, amplasat în centrul comunei. Acesta este şi locul în care se desfăşoară toate activităţile cultural-artistice ale satului. Proiectul de reabilitare a Parcului Comunal a fost început practic din anul 2007, dar de atunci s-a tot tărăgănat. Acum, lucrările au fost reluate şi parcul e terminat aproape în totalitate. El este dotat cu o scenă pentru desfăşurarea activităţilor culturale, cu alei şi bănci. Investiţia s-a realizat prin fonduri de la Agenţia Naţională de Mediu, 73%, adică circa 400.000 de lei, iar restul au fost bani de la bugetul local.

Branşări la noua reţea de alimentare cu apă

DSC03061Cetăţenii din localităţile Hideaga, Mogoşeşti şi Pribileşti au motive de bucurie. Zilele acestea vor începe lucrările de branşare a locuinţelor la noua reţea de alimentare cu apă. Investiţia s-a făcut prin Ordonanţa 28. De asemenea, satele Arieşul de Pădure, Finteuşul Mic şi Fersig vor beneficia de un proiect similar, dar care face parte din master-planul judeţean de extindere a reţelelor de apă şi canal în Maramureş. Valoarea acestuia se ridică la peste 3 milioane de euro cu TVA. Tot în acest program va intra şi canalizarea integrală a comunei Satulung, cu construcţia unei staţii de epurare, ce va costa alte 3 milioane de euro. Iniţiatorul proiectului este societatea Vital.

Procesul de retrocedare nu s-a terminat

Retrocedarea terenurilor către vechii proprietari încă nu s-a finalizat. Astfel, mai sunt o serie de dosare în litigiu, dar şi titluri de proprietate de eliberat.
„În ceea ce priveşte retrocedările de terenuri către vechii proprietari, sigur că au fost multe litigii, ne-au şi ţinut mult pe loc cu Legea 165. În consecinţă, mai trebuie făcute multe titluri. Problema e că s-a pornit foarte prost din 1991, au fost suprapuneri, au terenuri validate, nu mai ai de unde le da terenuri. Ce am mai avea de retrocedat este de la domeniile statului, undeva între 12 şi 16 hectare. Dar mai sunt solicitări care ne întreabă unde-i terenul”, a explicat Vasile Mureşan, primarul comunei Satulung.

Patru cămine culturale reabilitate

DSC03052Căminul din Satulung a fost reabilitat parţial. Astfel, amplasamentul a fost dotat cu toalete în interior, iar exteriorul a fost de asemenea aranjat, toate făcându-se din bani de la bugetul local, adică circa 50.000 de lei. A mai rămas partea de etaj, însă se va face şi aceasta în perioada următoare. De asemenea, la Arieşul de Pădure s-a construit un cămin cultural nou, în satul cel mai mic din comună, dar care are toate dotările. Investiţia s-a făcut tot din fonduri proprii şi a costat circa 600.000 de lei. La Fersig este un alt cămin reabilitat complet, prin fonduri de la GAL – 70%, iar 30% contribuţie locală. Lucrările au fost de 100.000 de euro şi s-au finalizat la finele anului trecut. Nu în ultimul rând, la Hideaga este a patra clădire de acest gen, care încă se află în reabilitare şi a costat peste 500.000 de euro.

2015, anul cu cel mai mare buget

Pentru Primăria Satulung, anul trecut a fost unul cu bani mulţi şi proiecte multe finalizate. Asta, deşi pe formula de calcul pentru bugetele primăriilor, comunei nu i-a revenit nici un ban. Totuşi, norocul a venit din fondurile nerambursabile aferente proiectelor.
„Anul 2015 a fost un an bun, cu multe realizări. Pot să vă spun că am avut cel mai mare buget de până acum: am avut finanţări prin programe, pe Ordonanţa 28, pe Mediu, prin GAL, deşi anul trecut, pe formula de calcul, noi, Recea, n-am primit niciun ban, dar ulterior ne-am reglat din acest punct de vedere”, a conchis primarul comunei Satulung.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.