Noi reglementări privind regimul armelor şi muniţiilor

0
391

În data de 15 ianuarie a.c., au intrat în vigoare modificările legislative la regimul armelor şi muniţiilor. Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei, concomitent cu sporirea protecţiei ordinii publice, a siguranţei naţionale şi protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.
De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante, în relaţia angajat-angajator, în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sînt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme, aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.
Legea prezintă mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la:
• Stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine;
• Colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă.
Conform noilor reglementări, au fost implementate atît procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cît şi procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor şi procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.
A fost instituită obligaţia unităţilor medicale şi psihologice de a ţine evidenţa şi de a comunica, în termen de 5 zile, Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.
În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioada şi condiţiile în care persoanele fizice avînd calitatea de instructor în poligonul de tragere pot desfăşura legal această activitate. Noua reglementare face referire la procedura acordării certificatelor de dezactivare, precum şi a certificatelor de transformare a armelor de foc în arme de recuzită.
A fost reglemementată şi procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu.
Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vînătoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.