2015 – un an bun pentru jandarmii maramureşeni

0
904

– informaţii furnizate de lt. col. Petru Marcel FLORIŞTEANU – inspector şef, lt. col. Mihai Dan HAIDUC – prim adjunct inspector şef şi slt. Călin POP – informare şi relaţii publice –

Pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, anul 2015 a reprezentat o perioadă de tranziţie şi adaptare acţional-instituţională determinată de dinamica fenomenelor social-politice, concomitent cu eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor. Iată cîteva elemente sintetice ale activităţii:  

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice

Activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea a 7.588 misiuni specifice, cu un efectiv total de 27.013 jandarmi.
Anul trecut, IJJ a desfăşurat 471 misiuni de asigurare a ordinii publice, similar cu anul 2014, cele mai reprezentative fiind cele prilejuite de Hora la Pris­lop, Tânjaua de pe Mara, Sărbătorile de Paşti, Târgul Cepelor la Asuaju de Sus, Sărbătoarea Castanelor, competiţiile internaţionale de handbal şi meciul de fotbal din Cupa României susţinut de FCM Baia Mare cu Steaua.
Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune, în situaţii deosebite, a constituit o prioritate a structurilor de ordine publică din cadrul inspectoratului, în acest sens fiind executate 247 acţiuni de restabilire a ordinii publice, constând în 112 intervenţii pentru aplanarea unor conflicte, 112 intervenţii la alte solicitări şi 23 intervenţii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.
Pe timpul executării acestor misiuni au fost constatate 11 fapte de natură penală, săvârşite de 13 făptuitori, fiind aplicate 351 sancţiuni contravenţionale.

Participarea la menţinerea ordinii publice

Pe segmentul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, IJJ a participat la executarea a 5.270 misiuni, cu un total de 16.733 jandarmi. Pe timpul acestor misiuni au fost constatate 310 (din care 20 de către jandarmi) fapte de natură penală, săvârşite de 333 făptuitori (din care 33 de către jandarmi), s-a identificat un urmărit naţional, s-au aplicat 3.348 sancţiuni contravenţionale şi s-au  ridicat bunuri în vederea confiscării.
Pentru creşterea siguranţei în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate 108 acţiuni, în colaborare cu reprezentanţii acestora, cu un efectiv de 448 jandarmi.
Posturile de jandarmi montane au executat independent 1.358 misiuni specifice de menţinere a ordinii publice, însumând 1.732 patrule de jandarmi în staţiunile montane Borşa, Mogoşa, Şuior, Cavnic şi Valea Vaserului, cu un total de 3.520 jandarmi, desfăşurând activităţi de informare şi îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement, dar şi 23  acţiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate/salvate 81 persoane, care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale

Jandarmii şi-au adus contribuţia la prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, prin întocmirea actelor de constatare pentru 60 (56 în anul 2014) de fapte de natură penală, săvârşite de 68 de persoane, asigurând predarea către organele competente a 42 de dosare. În cadrul misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, personalul inspectoratului a participat la constatarea unui număr de 294 fapte de natură penală, săvârşite de 302 făptuitori.
Ca urmare a activităţilor specifice executate de către structurile operative, a fost reţinută, şi predată organelor competente, o persoană dată în urmărire naţională şi o persoană dată în urmărire internaţională.
Au fost executate 983 mandate de aducere (+16% faţă de anul 2014), pe raza a 19 localităţi, cu 1.099 jandarmi (+20% faţă de anul 2014). Pe timpul acestor misiuni, nu au fost înregistrate sancţiuni judiciare pentru neexecutarea mandatelor de aducere a persoanei.
S-au desfăşurat 184 activităţi preventiv-educative şi de informare, sub coordonarea Prefecturii Maramureş, în principal la instituţiile de învăţământ preuniversitar şi cu ocazia desfăşurării unor competiţii sportive.

Protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică

IJJ Maramureş a asigurat paza şi protecţia unui număr de 18 obiective, a 82 de transporturi de produse cu caracter special – cu 164 jandarmi, 73 transporturi de bunuri şi valori – cu 146 jandarmi şi 506 transporturi de corespondenţă clasificată – cu o medie de 4 jandarmi zilnic. Structurile specializate de pază şi protecţie instituţională au aplicat 111 sancţiuni contravenţionale.

Cooperarea interinstituţională

Între inspectorat şi structurile sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, alte instituţii şi autorităţi ale administraţiei publice locale, reprezentanţi ai societăţii civile au fost executate 627 acţiuni comune. Pe linia situaţiilor de urgenţă, inspectoratul a participat la  exerciţii comune de pregătire şi la un număr de 10 misiuni de intervenţie, cu un efectiv total de 62 de jandarmi.
Concluzia inspectorului şef este că, prin acţiunile previzionate şi realizate în această perioadă, s-au atins obiectivele propuse conform direcţiilor de acţiune stabilite de echipa managerială, chiar dacă au fost întâmpinate greutăţi datorate fondurilor bugetare reduse.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.