Una dintre problemele stringente ale oraşului Şomcuta Mare este canalizarea. Mai precis, lipsa ei. Astfel, autorităţile locale au realizat un proiect pentru care au obţinut şi finanţare.
A mai rămas doar începerea efectivă a lucrărilor, când vremea o va permite: “S-a dat ordinul de începere la lucrările de canalizare a oraşului Şomcuta Mare. Pentru noi, acest proiect este cel mai mare şi mai dorit. În sfârşit, după demersuri multe, am reuşit să obţinem şi finanţarea pe fonduri de Mediu. Aceasta este în cuantum de circa 80 de miliarde. 60 de miliarde este partea lor şi noi avem cam 25% cofinanţare. Deci, am dat ordinul de începere, constructorul a început să aducă materialele, să-şi organizeze şantierul şi vor intra utilajele în curînd, numai să se mai încălzească puţin vremea, ca să nu facem tare mult noroi în tot oraşul. Deşi canalizarea este un lucru elementar pentru un confort minim, reprezintă cea mai mare problemă a oraşului nostru”, a declarat Florin Talpoş, primarul oraşului Şomcuta Mare.
Cetăţenii aşteaptă implementarea proiectului
Localnicii sunt mulţumiţi de intenţia autorităţilor locale şi spun că vor scăpa de o grijă în plus când canalizarea va fi gata: “Eu abia aştept, pentru că acum trebuie să-mi golesc fosa septică o dată pe an. Când mă voi racorda la reţeaua de canalizare, voi scăpa de această grijă şi de bani cheltuiţi în plus”, a spus Ion P., localnic din Şomcuta. “Este un lucru bun, intrăm şi noi în rând cu lumea, că doar suntem oraş. Cine a văzut un oraş fără sistem de canalizare!? Chiar dacă vom plăti ceva în plus, vom fi mai civilizaţi”, ne-a declarat Sorina L.
Probleme din cauza drumului european reabilitat
Autorităţile locale au întâmpinat o serie de probleme din cauza drumului european Baia Mare-Dej (E58), ce traversează oraşul şi s-a reabilitat în urmă cu patru ani. Pentru a realiza lucrările la canalizare, erau necesare şi intervenţii în corpul drumului cu pricina, lucru interzis deoarece acesta este încă în garanţie. Totuşi, într-un final, s-au obţinut toate avizele după ce s-a lucrat la proiect şi s-a găsit soluţia tehnică de a nu se afecta corpul drumului. De această problemă s-au lovit mai multe localităţi din Maramureş, Seini, Tăuţii Măgherăuş sau Vişeu, unde drumul s-a reabilitat şi este în garanţie, iar autorităţile au vrut să-şi construiască reţele de apă şi canalizare.
Locuinţele sociale vor fi repartizate în luna martie
Două blocuri cu locuinţe sociale au fost terminate la finele anului trecut în oraşul Şomcuta Mare. Acestea vor oferi un acoperiş deasupra capului pentru aproape 50 de familii. Autorităţile locale urmează doar să mai analizeze cererile depuse de solicitanţi pentru a putea repartiza locuinţele şi să finalizeze parcările: “La finele anului trecut am finalizat blocurile cu cele 48 de apartamente. Urmează să vedem ce facem cu cererile, pentru că avem foarte multe. Vom vedea criteriile după care vom tria aceste solicitări, să facem analiza şi apoi să le putem repartiza cât de repede. Sper ca până în luna martie să le putem repartiza pe toate. Mai avem de lucru pe partea de amenajare pe orizontală. E vorba de parcare, care mai trebuie aranjată pentru că s-a lucrat, a fost şantier şi acum trebuie să rezolvăm accesul”, a explicat Florin Talpoş, primarul oraşului Şomcuta Mare.
Proiecte de reabilitare a unor drumuri şi reţele de apă
Primăria din Şomcuta Mare are în derulare, pe Ordonanţa 28, lucrări importante pentru comunităţile din zonă. Una dintre ele este extinderea reţelei de apă la Vălenii Şomcutei. Investiţia costă peste 2,8 milioane de lei, însă locuitorii din zonă vor avea apă potabilă curentă. Tot pe aceeaşi sursă de finanţare se mai reabilitează şi DC64, un drum de 15 kilometri, prin pădure, care face legătura între Buciumi şi Şomcuta Mare, investiţie de peste 9 milioane de lei. Un alt proiect, ce se va implementa cât de curând, este şi cel de refacere a drumului care leagă Buteasa de Buciumi şi care va costa circa 3 milioane de lei.
Depozitul ecologic de la Fărcaşa, privit cu reticenţă de primar
Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş este, cel mai probabil, un lucru bun şi aşteptat de toată lumea a se materializa. Dar până la acest punct mai este mult. Primarul din Şomcuta Mare, unde există şi un centru de colectare cuprins în proiect, este reticent în privinţa materializării acestui proiect: „Cu groapa asta de gunoi, au fost discuţii cu trei mandate în urmă în Şomcuta Mare. De aici au pornit practic discuţiile. Dar faptul că de atunci şi până acum, adică de mai bine de 10 ani, nu s-a finalizat nimic, spune multe. Am înţeles că şi la Fărcaşa sunt încă probleme. Din moment ce acolo nu e clar, atunci înseamnă că ceva nu funcţionează. Noi am primit o adresă de la ei că, din data de 19, trebuie să asigurăm paza la centrul pe care-l avem noi, dar la Sârbi, unde trebuie să ajungă tot gunoiul, nu este gata. Nu înţeleg. Eu atâta îmi doresc, să fie funcţional”, a conchis Florin Talpoş.