Reclamaţii la ITM Maramureş

14
4747

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş au fost înregistrate anul trecut, 313 sesizări, mai puţine în comparaţie cu anul pre­cedent, când au fost semnalate 319 reclamaţii scrise. Pe lângă sesizările întemeiate, inspectorii de muncă maramureşeni s-au con­fruntat şi cu situaţii inedite, de genul „să moară capra vecinului”.
Cele mai multe reclamaţii primite anul trecut la ITM Maramureş au făcut referire la drepturile băneşti restante ale salariaţilor. Alţi angajaţi au sesizat munca fără forme legale, iar pe locul al treilea în clasamentul celor mai frecvente sesizări se numără cele legate de nerespectarea dispoziţiilor privind plata sau compensarea cu timp liber pentru orele suplimentare lucrate sau pentru zilele de sărbătoare legală. „Cea mai mare pondere în numărul sesizărilor o reprezintă acele sesizări legate de plata drepturilor băneşti. Vreau să atrag atenţia că, odată plecaţi din cadrul societăţii, noi, ca instituţie, nu mai avem competenţă în a-i ajuta pe salariaţi pentru recuperarea drepturilor băneşti. Competenţa reală pentru recuperarea drepturilor băneşti revine instanţelor de judecată. Litigiile de muncă sunt scutite de taxa de timbru, nu necesită prezenţa unui avocat, de regulă se judecă în regim de urgenţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al ITM Maramureş, Mircea Onea. La sediul instituţiei au venit însă şi reclamaţii ciudate. O concubină şi-a reclamat concubinul, iar o maramureşeancă a făcut sesizare împotriva propriei firme. „Concubina, supărată pe concubin, a înregistrat o cerere la ITM. Ni se spune că-şi face o baie şi utilizează munca fără forme legale”, a spus inspectorul-şef al ITM Maramureş, Dragoş Năcuţă. La rândul său, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mircea Onea, a arătat că „una care mi s-a părut deosebită: era o doamnă care avea asociat unic, dar avea numit ca administrator, prietenul. Şi a venit să-l sesizeze pe prieten, de fapt făcea reclamaţii împotriva propriei firme, în condiţiile în care era asociat unic”. Inspectorii de muncă spun că în general nu iau în calcul sesizările anonime. Totuşi, atunci când e vorba de mun­ca la negru, se fac unele excepţii, iar inspectorii de muncă nu stau pe gânduri şi se deplasează la faţa locului pentru a verifica dacă se confirmă cele reclamate.

14 COMENTARII

 1. Buna ziua as dori sa fac o sesizare la adresa primariei Remetea Chioarului nu miau dat salariul de asistent personal pentru copil cu handicap de doua luni va rog sa ma ajutati.multumesc

 2. Am cerut ajutor la institutia dumneavoastra pentru recuperarea unei garanti de la SC IMI S.A. in data de 04.10.19. si am tot asteptat un raspuns ,dar pana azi 07.12.19 nu l-am primit . Nu stiu care este motivu
  : ori nu aveti destui angajati , ori aveti asa de mult de lucru , ori nu va pasa de cei care va fac sesizari in vederea solutionari lor ,ori salaru nu va motiveaza sa lucrati , ori aceasta institutie nu isi are rolu .Sper sa solutionati aceasta sesizare in urmatori 10 ani . Multumesc statului Roman ca are asemenea instituti eficiente care apara cetateanu .

 3. Ma numesc Pop Petru Ioan si am fost angajat IMI S.A.la lichidare am depus si cererea de rstituire a garantiei dar d-ul Parjol Alexandru a dat ordin secretarei sa nu inregistreze cererea de restituire a garantiei. Din 14.04 .2019 tot dau telefoane si merg la sediul firmei pentru a primi bani de garantie si sunt tratat cu dispret si umilit . Rog coducera ITM Maramures sa ma ajute pentru recuperarea acestei garanti .
  Multumesc !

 4. Va rog sa faceți control la firmele de paza pre cum united serv security care are obiectiv la Cuprom Baia Mare vechiul combinat. are diferiți angajați cu jumătate norma și fac norma întreaga și mai mare de cât cea prevazuta de lege. Lucrează 240-264 ore pe luna și salar bătai de joc și mai mulți dați din buzunar la negru.

 5. Opris Sergiu Ioan foloseste muncitori fara contract de munca la casa pe care a construit-o pe strada 9 Mai 16. verificati si veti vedea . chiar acum sunt muncitori ilegali la casa. va multumesc.

 6. Veniti si in Crasna Viseului.Sunt doua santiere mari in centru la camin si langa unde lucreaza cel putin 10 oameni fara contract de munca.Morocilo

 7. Va rog sa mergeti la Penny market ore suplimemtare care nu sunt platite exploatarea angajatului prin programul de munca de pe schimbu 2 pe schimbul 1 si multe altele programul pe toata luna nu este facut doar pe saptamana si si ala este trimis doar duminica nu poti sa itu faci nici un program programul de munca care se trimite la itm de catre directorul de magazin nu coincide deluc cu cel real . Multumesc asta da drept pe care il avem .

 8. Buna ziua Cardei Geani Gelu din Sighetul Marmatiei am lucrat recent la o firma din Sighetul Marmatiei la care recent miam depus cerere de lichidare la zi din care asa zizul administrator Italian imi zice ca nam dreptul la bonurile de masa pentru ca nu am facut preaviz de 20 zile si mai sant si altele bani de concediu pe care 3 zile in decembrie bu mi sa zis ca ni le da de sarbatori obligat chiar acuma am aflat de asa ceva si ca vam zis de asa ceva si ati semnat pentru ele.Este posibil sa nu recuperez acele 12 bonuri de masa daca am facut lichidare la zi si nu preaviz de 20 zile cum vorbeste el ca sant obligat sa fac ba chiar a si adus un om in locul meu.0740455443

 9. BUNA!Vreau sa fac o sesizare in legatura cu SC.OCSI BARNA.SRL,(PIZZA MAX, DEPOZIT TEPLITA(BRUTARIE PATISERIE)(,CASH & CARRY), toate acestea apartin d-lui BARNA IOAN -IOSIF.
  Doresc sa va precizez urmatoarele : produsele expirate se reambaleaza de catre angajati si se pune o alta data de valabilitate .In brutarie, produsele de panificatie si patiserie se realizeaza cu produse expirate ex: lapte praf, drojdie , faina alba, faina de malai(chiar si cu viermi )oua, margarina .. in general TOT. SANDVISURILE la fel : margarina expirata, castraveti putrezi din proviziile d-lui BARNA ,sunca,salam cascaval..ETC.IN Brutarie nu se foloseste echipament adecvat si boneta!

  La fel, painea trecuta de termenul de valabilitate se reambaleaza in alte pungi cu alte etichete de valabilitate.
  Tot in brutarie lucreaza cate 2 persoane pe sch. cate 10 ore chiar si mai mult iar orele suplimentare nu sunt platite de catre angajator.
  Acelasi lucru este si in pizzerie :papanasi cruzi necopti,pizza (produse exp) ,pui la rotisor nefacuti(cruzi)
  Va rog sa luati masuri pt. ca este bataie de joc multumesc!

 10. Bună ziua I Vă rog frumos sa îl verificați pe domnul patron Florin Belbe asociat cu domnul Ovidiu Indre care lucrează cu oameni care nu au contract de munca .Ultimul punct de lucru pe care îl știu la o casa mare care arata ca o vila ,la ieșirea din Tautii de sus ,intrarea în Baia Sprie ,casa după cele auzite este a patronului de la Aramis .Vă rog frumos sa îl verificați.

 11. Va rog sa mergeți la Restaurantul Regina Maria, valea roșie, deoarece salariați nu primesc nici minimul pe economie,zilele libere date de la guvern nu sunt respectate,va rog sa luați măsuri!!!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.