Mihai Borodi, premiat la Roma

0
1392

• Sculptorul maramureşean – printre laureaţii „INTERNATIONAL PRIZE MICHELANGELO – Artists at the Jubilee” •

După cum se ştie, anul 2015-2016 a fost declarat, de către Vatican, Anul Milostivirii, al iertării, al iubirii unul faţă de celălalt. În această idee, a fost lansat Premiul Internaţional „Michelangelo – Artist al Jubileului”, aducând în atenţia publicului valoarea de excepţie a sculpturii în marmură reprezentăndu-l pe legendarul Moise aşezat pe tron. Deschiderea festivităţilor consacrate artelor a fost marcată, la Palatul „Cardinal Cesi” din Roma, de festivităţile de decernare a unuia dintre cele mai importante premii pentru artă (sculptură), INTERNATIONAL PRIZE MICHELANGELO – Artists at the Jubilee. Curatori, fraţii: Salvatore Russo & Francesco Saverio Russo.
La ceremonia de decernare a premiilor, au participat importante personalităţi ale culturii din întreaga lume, precum şi artişti – pentru care acest premiu „este foarte important pentru cariera lor viitoare”, ocazie cu care artiştilor invitaţi li s-a oferit, ca o recunoaştere a activităţii lor artistice, a înaltei valori artistice a creaţiei şi a contribuţiei operei lor la valorile artei mondiale, câte o diplomă de participare şi o copie după celebra sculptură „Moise” a lui Michelangelo Buonarroti.
IMG_9198Juriul a fost format din sculptori de renume, printre care: Christine Austin (Anglia), Dave Hughes CWM (Africa de Sud, preşedinte), Denis Garrett (Franţa), Eduardo Viotti (Brazilia), Gregory Mutambe (Africa de Sus), Gerard Chaussee (Franţa), Helen Frith (Noua Zeelandă), Jean-Marc Amez-Droz (Elveţia), Jordi Vidal (Spania), Jozsef Kosarka (Ungaria), Liam Campbell (Irlanda), Luigi Salvo (Italia), Marin Berovic (Slovenia), Mark van Oversteeg (Olanda), Roz Crowley (Irlanda), Sagi Cooper (Israel), Subhash Arora (India), Sue van Wyk CWM (Australia), Vili Galabova (Bulgaria), Wolfgang Junglas (Germania).
Printre cei aproximat 200 de artişti din întreaga lume selecţionaţi s-a numărat şi sculptorul maramureşean (sighetean de obârşie) Mihai BORODI, stabilit de o bună vreme în Franţa, unde a avut mai multe expoziţii personale şi de grup şi a realizat câteva lucrări de sculptură monumentală (lemn, metal, marmură).
„Premiul Internaţional «Michelangelo – Artist al Jubileului», care a fost decernat pe data de 8 decembrie 2015, la Roma, în Palatul Cardinal Cesi, a marcat începerea Anului Milostivirii, al iertării unuia faţă de altul şi a fost declarat de către Vatican „Anul  Iertării, Îndurării şi al Compasiunii”. Anul milostivirii a demarat în luna decembrie 2015 şi ţine până în luna decembrie 2016. Este foarte important de remarcat şi de apreciat acest lucru, pentru că relaţiile dintre oameni, în ultimul timp, se răcesc şi se pierd foarte mult. Este nevoie de apropiere, de iubire, de afecţiune. Ca simbol al dragostei şi înţelepciunii, a fost ales Moise, reprezentat prin sculptura lui Michelangelo în marmură  de Carrara, executată între anii 1513 şi 1516, iar o machetă a acesteia, de 20 cm înălţime, a  fost oferită ca trofeu artiştilor invitaţi la acest eveniment cultural mondial. Pentru mine a însemnat foarte mult această ieşire în public, mai ales la Roma, Cetatea culturii Imperiului Roman şi a Renaşterii Italiene şi a celei lumii. Această ocazie mi-a dat posibilitatea să admir pe viu remarcabilele vestigii romane care rezistă de mai bine de 2.000 de ani şi care sunt restaurate cu mare grijă, un Patrimoniu istoric şi artistic de necomparat (Coloseumul, Forumul roman, Columna lui Traian, Termele lui Caracala, cele 2 arce ale lui Aurelian şi Constantin precum Basilica «Sfântul Petru»). Pentru mine, invitaţia de a participa la aceste manifestări a fost o onoare şi, mai ales, o deschidere pentru recunoaşterea artei mele pe plan european şi nu numai. Înseamnă, cred, fără falsă modestie, că ceea ce fac în sculptură, cea ce propun prin lucrările mele este vizibil, că lumea Maramureşului se vede chiar şi de aici, de la Dijon!” – ne-a declarat Mihai Borodi.
Echim VANCEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.