Servicii sociale gratuite pentru nevoiaşii din Baia Sprie

0
445

Centrul de igienă pentru familiile nevoiaşe din Baia Sprie oferă posibilitatea celor cu probleme financiare să facă un duş şi să-şi spele hainele în condiţii umane. Locul este dotat cu 10 duşuri individuale şi 5 maşini de spălat. Cei care vin aici o pot face în mod gratuit, pe bază de programare. Peste 70 de familii apelează la serviciile respective.
„Oamenii vin pe bază de programare, pe zile, cu ture de maşini de spălat în funcţie de câţi membri are fiecare familie. Avem peste 10 oameni zilnic şi acum fiind pline maşinile cu haine care se spală. Sunt de la 9 ture de spălat pe zi în sus”, a declarat Călin Mureşan, cel care se ocupă de gestionarea activităţii centrului. Acesta a fost construit în parteneriat cu HHC România şi a costat circa 360.000 de euro, atât Primăria, cât şi organizaţia non-profit contribuind cu câte jumătate din sumă.

Reţeaua de apă din Baia Sprie, nefinalizată!

Primăria Baia Sprie este beneficiarul unui proiect de extindere a reţelei de alimentare cu apă pe mai multe străzi din oraş. Investiţia aparţine operatorului regional, iar constructorul care s-a ocupat de ea a dat faliment înaintea terminării lucrării. Asta în condiţiile în care proiectul, finanţat din fonduri europene, trebuia să fie încheiat anul trecut.
Sumele necheltuite din proiect, în cuantum de peste o jumătate de milion de euro, stau acum sub semnul întrebării. Primăria va încerca fazarea lucrărilor, pentru exerciţiul financiar 2014-2020, însă şansele să obţină acest lucru sunt destul de mici. În caz contrar, cheltuielile rămase de efectuat vor trebui suportate din bugetul local: „Avem un eşec pe unul dintre contractele de apă, pe care nu am reuşit să-l implementăm decât în proporţie de 30%, însă nu am fost noi aplicanţii, ci operatorul regional. Primăria a fost doar beneficiarul. Sperăm totuşi să-l reluăm şi să-l finalizăm, în acest an. Aici intră apa şi canalizarea pe o parte din străzile oraşului. Problema a intervenit din cauza falimentului furnizorului de servicii cu care a fost încheiat contractul. Trebuie văzut acum de unde vom face rost de bani, el fiind finanţat înainte din fonduri europene. Noi încercăm să fazăm lucrările, pentru a nu pierde finanţarea, dar nimic nu e sigur. Noi trebuia să-l terminăm până la data de 31 decembrie 2015. Variante sunt, dar vom vedea ce va fi…”, a declarat Dorin Paşca, primarul oraşului Baia Sprie.
Proiectul este complex: realizarea a şase kilometri de reţea de apă şi patru kilometri de canalizare. Volumul lucrărilor este de peste un milion de euro. Aproximativ 400.000 euro s-au cheltuit din sumele alocate, iar restul banilor sunt incerţi, deocamdată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.