Expoziţie de icoane şi gravuri pe granit

0
383

Icoane pe lemn şi pe sticlă, dar şi gravuri pe granit au fost incluse într-o expoziţie, al cărei vernisaj a avut loc sâmbătă, 30 ianuarie, de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Lucrările aparţin unei familii de artişti iconari şi vor putea fi admirate timp de două săptămâni.
„Icoana e un loc mediator al rugăminţii sfinte, prin care Cel Nemuritor, Proniator, ne dă cuvinte. Icoana este spre cer o fereastră prin care ne mărturisim. Îngerul aduce jertfa noastră, ofrandă vie ce-o simţim. Icoana ne răspunde tainic la sfânta rugăciune, ne scoate din trecutul jalnic, prin sfânta închinăciune”, a rostit,  în deschiderea vernisajului, una dintre artistele expozante, Liliana-Maria Mureşan. Artista face parte dintr-o familie talentată de iconari. Soţul, soţia şi fiica se îndeletnicesc cu pictura bisericească, arta sacră fiind pentru ei  un mod de a-şi transpune trăirile spirituale pe icoană sau pe lemn. În cadrul expoziţiei pot fi văzute icoane pe lemn sau pe sticlă. „Am expus icoane pe lemn, pe sticlă şi un proiect mare, o laterală a unei biserici, fiecare registru, locul tuturor sfinţilor, care se cere pentru Comisia de Pictură Bisericească. Ceva mai deosebit pot să spun despre icoana Preasfintei Treimi. Am fost inspirată să scot în evidenţă trezvia care vine de la Dumnezeu, parcă sunt în mişcare, deasupra curcubeului. E o compoziţie”, a punctat Liliana-Maria Mureşan. Iconarul Felician Mureşan a mărturisit că  a expus în principal icoane pe sticlă.  „Eu am făcut mai multe icoane pe sticlă, cu Valentina, fiica noastră, fiind şi ea studentă, în anul întâi. Am avut mai multe expoziţii, asta e a cincea expoziţie. Am participat la multe şantiere de pictură.  De şapte ani lucrăm pe şantiere, urmează să ne autorizăm şi să putem lua lucrări, să continuăm ce am învăţat în facultate”, a spus Felician Mureşan.

Minune cu o icoană

Una dintre icoanele ce pot fi admirate are o poveste specială. Familia Mureşan consideră că a fost o minune ce s-a întâmplat cu acea lucrare, aşa că a decis să o păstreze, deşi au existat persoane doritoare să cumpere icoana. „Soţul are o icoană încă de când era student, pe sticlă, cu care s-a întâmplat o minune. A fost la o expoziţie, a căzut, s-a rupt toată rama şi s-a desprins, dar icoana a rămas intactă. A vrut cineva să o cumpere, dar nu am dat-o şi am păstrat-o, deoarece s-a întâmplat aşa o minune. Ea, pe sticlă fiind, a rămas întreagă”, a subliniat Liliana-Maria Mureşan. Fiica familiei Mureşan pictează şi ea, încă de la vârstă de 3 ani. „De când am fost mică, părinţii mei m-au îndrumat pe această cale şi am încercat să le urmez drumul. Când aveam 3 ani, am făcut prima icoană pe sticlă. Am păstrat-o, deoarece îmi e foarte dragă. Pe parcurs am evoluat, terminând şi Liceul de Arte, acum sunt studentă la pictură”, a declarat Valentina-Felicia Mureşan.

Mari duhovnici pe granit

În cadrul expoziţiei pot fi admirate şi gravuri pe granit care ilustrează chipurile unor sfinţi: Ştefan cel Mare, Efrem Sirul, Iov de Uglea, ale patriarhilor români, dar şi ale unor mari duhovnici români, precum: Serafim Man, Arsenie Papacioc, Constantin Galeriu, Justin Pârvu, Cleopa Ilie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.