“Bugetul pe anul 2016 este unul al dezvoltării, un buget pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii” – Cătălin Cherecheş, primarul municipiului

0
978

Consiliul Local a aprobat în unanimitate bugetul pentru 2016. Vezi care sunt cele mai importante investiţii
Marţi, 2 februarie 2016, aleşii locali băimăreni au fost convocaţi în şedinţă de către primarul Cătălin Cherecheş pentru a aproba bugetul municipiului Baia Mare pentru anul în curs. Bugetul municipiului Baia Mare pe acest an se axează în primul rând pe investiţii, unele majore, atât în învăţământ, infrastructură publică, dar şi în zona de infrastructură culturală şi sportivă. În proiectul de hotărâre care a stat la baza întocmirii bugetului municipiului Baia Mare pentru anul în curs au fost cuprinse şi planuri de achiziţii şi dezvoltare a zonelor de agrement. Bugetul consolidat general al oraşului nostru în acest an este de 323.731 mii lei la venituri şi 324.727 mii lei la capitolul cheltuieli, diferenţa de 996 mii lei reprezentând excedentul anului 2015. Bugetul municipiului Baia Mare este în acest an cu 8% mai mare decât cel din 2015 şi, în funcţie de veniturile înregistrate, acesta va fi rectificat cel mai probabil la mijlocul anului.
În bugetul pentru anul 2016 au fost cuprinse şi sumele necesare implementării proiectelor majore prezentate în caietul de candidatură al municipiului Baia Mare pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Bugetul municipiului Baia Mare pentru anul 2016 a fost aprobat în unanimitate de către aleşii locali şi va putea fi rectificat în vară, în funcţie de veniturile pe care administraţia locală le va înregistra.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Atunci când vor studia lista tuturor investiţiilor pe care le vom face, băimărenii vor fi mulţumiţi şi vor vedea că 2016 este un an în care muncim şi nu facem campanie electorală. Nu ne orientăm doar spre alegeri sau alte tipuri de competiţii cu caracter electoral, ci ne desfăşurăm activitatea ca nişte oameni doritori de a face din acest oraş, unul care într-adevăr se dezvoltă în a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Lucrurile importante din caietul de candidatură şi din proiectul nostru de a fi Capitală Europeană a Culturii sunt incluse în buget. Avem lucruri care ţin şi de proiecte, proiecte cu finanţare europeană pe care dorim să le avem în finanţare din acest an, pentru anii următori, dar pentru asta va trebui să facem studii de fezabilitate, proiecte tehnice, detalii de execuţie şi alte tipuri de studii care sunt utile pentru astfel de proiecte”.

Principalele investiţii pe care administraţia locală le va implementa în Baia Mare în 2016, pe cele mai importante domenii

Administraţia publică locală a municipiului Baia Mare a pregătit o amplă listă de investiţii pentru acest an. Unul dintre cele mai importante proiecte în zona de ordine publică care va fi implementat în Baia Mare este monitorizarea video, aproape 900 de camere de supraveghere urmând să împânzească întreaga suprafaţă a oraşului, de la zonele centrale şi până la cartiere. În ceea ce priveşte zona de sănătate, cel mai important proiect este reabilitarea Spitalului de Pneumoftiziologie.
Achiziţii de imobile: complex Minerul, sediul fostei centrale miniere Remin, hotelul Maramureş, fosta platformă industrială Cuprom şi un imobil situat pe str. Minerilor, numerele 13-15.
Economic: cel mai important proiect din acest segment este demersul pentru realizarea Parcului industrial sud Baia Mare. Strategia de dezvoltare a turismului în municipiul Baia Mare 2015-2030; Strategia de dezvoltare economică locală a municipiului Baia Mare 2015-2030; realizarea studiului de oportunitate privind amenajarea zonei de agrement – turism –  sport Firiza – Văratec.
Învăţământ: reabilitarea Colegiului Naţional Vasile Lucaciu (şi proiectare, respectiv execuţia unui observator şcolar); reabilitarea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, etapa II; construirea unei grădiniţe în cartierul Vasile Alecsandri; reabilitare Colegiul Tehnic Transilvania; reabilitarea şi modernizarea Grădiniţelor nr. 8, Step by Step (corpul vechi de clădire), nr. 30 (reparaţii şi modernizare) şi nr. 9 (extindere şi modernizare); lucrări de reabilitare la Liceul de Arte şi sală polivalentă (inclusiv reabilitarea fostei Case a Pionierilor, unde se extinde unitatea); săli de sport la Şcoala nr. 6, Colegiul Tehnic Anghel Saligny (şi înlocuirea ferestrelor vechi); Colegiul Economic Nicolae Titulescu (reabilitarea clădirii sălii de sport şi reamenajarea ca sală multifuncţională şi realizarea unui acces secundar la Şcoala nr.1 Petre Dulfu.
Infrastructură/spaţii publice: În acest an vor fi demarate lucrările de reabilitare şi modernizare a următoarelor obiective: reabilitarea Pieţei Libertăţii, a Pieţei Păcii şi interconectarea spaţiilor publice din centrul istoric prin reabilitarea unor străzi; reabilitarea spaţiului public aferent nodului intermodal Gară – Autogară; realizarea unui studiu de oportunitate privind construirea unei parcări subterane în centrul istoric; Planuri Urbanistice Zonale pentru Parcul Firiza, pentru amenajarea unei baze sportive şi de atletism, a cartierului Ferneziu, a cartierului Dealul Groşilor şi a cartierului rezidenţial Independenţei; amenajarea unui spaţiu public conex Universităţii de Nord, integrat în circuitul pietonal; reabilitarea zonei din jurul Monumentului Ostaşului Român; sisteme de irigaţii pentru întreţinerea spaţiilor verzi;  fântâni arteziene în sensurile giratorii; reamenajarea locului de joacă din Parcul Dacia; reabilitarea arhitecturală a podurilor de pe străzile Culturii, Decebal şi Republicii; restaurarea Casei Iancu de Hunedoara, a Casei Pocol şi a clădirii Minoriţilor.
Cultură/Artă: În acest an, vor fi demarate lucrările de reabilitare şi modernizare a următoarelor obiective: cinematograful Minerul; Teatrul Municipal, Cinematograful Dacia, Centrul social – cultural în cartierul Gării, Centrul de cercetare şi documentare al Academiei Române; Cămin cultural în cartierul Valea Borcutului; Strategia culturală a municipiului Baia Mare 2015 – 2030; restaurarea şi reabilitarea Coloniei Pictorilor.
Recreere şi sport: În acest an vor fi demarate lucrările de reabilitare şi modernizare a următoarelor obiective: Sala Polivalentă Lascăr Pană, stadionul de atletism, Ştrandul Municipal, Stadionul Municipal Viorel Mateianu; dezvoltarea unei reţele integrate de piste de biciclete;  suprafeţe cauciucate pentru terenurile de sport; reabilitarea terenului de sport din cartierul Ferneziu.
Social: achiziţionarea a 500 de locuinţe modulare; construirea unui Centru rezidenţial pentru seniori pe Valea Borcutului; Centrul de Educaţie Timpurie Curcubeu; Centru de consiliere pentru agresori în cartierul Vasile Alecsandri; reabilitarea şi modernizarea Centrului social multifuncţional de pe str. Hortensiei; complex de locuinţe sociale pe str. Arieşului; reabilitarea blocului de locuinţe sociale de pe str. Melodiei nr. 2; reabilitarea blocurilor de locuinţe de la intersecţia străzilor Vasile Alecsandri şi bd. Republicii; reabilitarea blocului de locuinţe de pe str. Horea 46B.
foto mic colaj pag 1 deschidere graiulAlte investiţii importante: sistematizarea şi modernizarea unor străzi şi bulevarde din Baia Mare, atât în zone centrale, cât şi în cartiere; implementarea sistemului de orientare şi marcaj stradal pe raza întregului oraş; semaforizarea intersecţiei dintre străzile I. L. Caragiale, Victoriei şi bd. Independenţei ; etapa I din realizarea undei verzi pe strada Vasile Lucaciu; amenajarea Parcului public în zona Coloniei Topitorilor; reabilitarea şi modernizarea ştrandului municipal, care va deveni un adevărat Centru SPA; parcare supraetajată pe str. Ferăstrăului (în zona ştrandului); planul de mobilitate urbană a municipiului Baia Mare; reabilitarea şi reconfigurarea Pieţei Izvoarele, dar şi reamenajarea Pieţei Albina; studiu de oportunitate, caiet de sarcini şi regulament pentru înfiinţarea unui Serviciu de salubritate; implementarea sistemului de reciclare şi distribuire a hranei pentru animale (PUGEDON); modernizarea infrastructurii de rulare a unor străzi din Baia Mare şi modernizarea infrastructurii rutiere pentru transportul local în cartierele Ferneziu –  Firiza.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am considerat că este util să mergem cu un buget în primă fază mai prudent, urmând ca, undeva de la mijlocul anului, să putem, în măsura în care banii la buget vor fi într-un număr mai mare sau veniturile primăriei vor fi mai consistente, să facem rectificări bugetare şi să putem să dezvoltăm şi alte tipuri de investiţii. Bucuria mea este să văd că avem, observând toate tipurile de venituri pe care le luăm în calcul, o creştere a bugetului, faţă de anul trecut, de aproximativ 8%. Aici ne raportăm nu strict la ceea ce înseamnă matematic şi legal  bugetul, ci la toate veniturile care le acumulează municipiul Baia Mare. Pe de altă parte, definim acest buget pe anul 2016 ca un buget al dezvoltării, un buget de investiţii, un buget pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.