Iuliu Maniu, comemorat la Sighet

0
755

În noaptea de 5/6 februarie 2016, s-au împlinit 63 de ani de la moartea marelui om politic Iuliu Maniu, în temniţa politică de la Sighet. În organizarea ţărăniştilor maramureşeni din Asociaţia “Acţiunea Iuliu Maniu” şi PNŢCD Maramureş, sâmbătă, la Sighetu Marmaţiei, a fost comemorat Iuliu Maniu. Fost preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi prim-ministru al României, Iuliu Maniu s-a numărat printre deţinuţii politici de la Sighet, unde a fost condamnat în anul 1947, la închisoare pe viaţă. După deces, a fost înhumat pe ascuns, într-o groapă neidentificată până acum, în Cimitirul Săracilor de la Ciarda (zonă de la periferia Sighetului), foarte aproape de graniţa cu fosta Uniune Sovietică (azi, Ucraina), în amonte de confluenţa Izei cu Tisa.
La fosta puşcărie devenită Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, în celula în care Iuliu Maniu şi-a trăit ultimii ani din viaţă, protopopii greco-catolici de Sighet şi Dragomireşti, în fruntea unui sobor de preoţi, au oficiat o slujbă de pomenire.
MANIU16 024La Primărie, în sala de şedinţă a Consiliului Local Sighetu Marmaţiei, a fost evocată marea personalitate. În deschidere, Grupul coral “Graţie muzicii” din Baia Mare, dirijat de Marius Bujor, a interpretat câteva piese, iar Augustin Varga a recitat din creaţia sa. Au vorbit: Gheorghe Şiman (moderatorul întâlnirii), consilierul lui Victor Ciorbea, care a transmis un mesaj (timp în care preşedintele interimar al PNŢCD Maramureş, Nicolae Mişulec, şi câţiva participanţi au părăsit sala), Sandu Păcurar, Doru Dăncuş, Petru Lazăr, Liviu Petrina (vicepreşedinte al Forumului Democrat Creştin), Cristian Anghel, din partea liberalilor maramureşeni ş.a. Au fost prezenţi simpatizanţi, ţărănişti din Maramureş, Timiş, Sălaj, Satu Mare, Vâlcea, chiar şi o familie tânără din Germania, foşti deţinuţi politici etc.
După-amiază, la cenotaful din Cimitirul Săracilor (Martirilor) de la Ciarda, un sobor de preoţi, în frunte cu P.S. Vasile Bizău, Episcopul greco-catolic de Maramureş, a oficiat parastasul în memoria celui comemorat şi a altor eroi ai neamului. S-au aprins lumânări şi s-au depus coroane de flori la Troiţa înălţată în memoria lui Iuliu Maniu, la cenotaf, dar şi la Troiţa Brătienilor şi la celelalte două din ţintirim.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.