Finanţare pentru spitalele din Vişeu de Sus şi Borşa

0
1264

Prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian, a convocat o întâlnire cu reprezentanţii spitatelor din Borşa si Vişeu de Sus pe tema finanţării Compartimentului de Primiri Urgenţe.

Spitalul de Recuperare Borşa: ”Pentru importanţa acestei decizii, pentru să­nă­tatea oamenilor din respectiva zonă, având în vedere starea spitalelor din Borşa şi Vişeu, este un câş­tig din punct de vedere financiar, care nu trebuie neglijat. Am înţeles că în momentul acesta s-ar putea acoperi şi un necesar de medici pe ambele spitale”, a precizat prefectul Anton Rohian.

Pentru a veni în sprijinul populaţiei din acea zonă, soluţia ar fi ca medicii de specialitate care fac şi gardă la Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, să efectueze gărzi şi la Spitalul de Recuperare din Borşa:  “Acum, la spitalul Vişeu, ca şi medici în gardă, medici de specialitate, sunt 6. În mod normal, un medic, ca şi activitate a lui, ar putea să acopere 5 gărzi, ca atare 6 medici acoperă 30 de zile. Deci, o unitate ar putea fi acoperitoare. Putem lua în calcul un necesar de medici de urgenţă care să efectueze gărzi la Borşa, deoarece nu cred că va exista posibilitatea de a-şi angaja medici în aceste specialităţi care să fie acolo. Atunci trebuie să ne adaptăm şi să venim în sprijinul populaţiei cu aceste facilităţi”, a declarat Vlad Cristian, managerul Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus.

Un alt subiect de discuţie a fost modul de finanţare a celor două spitale.

“În ceea ce priveşte finan­ţarea, CPU Vişeu va avea structură, inclusiv la Borşa. Personalul de acolo va fi plătit prin CPU Vişeu. Toată structura va fi CPU Vişeu, care va face solicitarea de finanţare, inclusiv pentru cheltuiala de personal, medicamente, materiale sanitare, şi de la Borşa.  Veţi rămâne angajaţi ai spitalului Borşa şi Vişeu, banii îi primeşte CPU Vişeu de Sus, ca unitate de sine stătătoare şi de implementare a programului de urgenţă prespitalicească, şi trimite banii pentru CPU Borşa, pentru cheltuiala de acolo, aceasta fiind singura schimbare”, a subliniat dr. Rareş Pop, directorul Direcţiei de Să­nă­tate Publică Maramureş.

Întâlnirea a fost convocată de prefectul judeţului în urma unei adrese primite de la Secretarul de Stat, ªef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, pentru a stabili care unitate sanitară va prelua rolul de a organiza activitatea compartimentului de primiri urgenţe. Finanţarea va începe din luna aprilie 2016, până atunci urmând a se efectua un raport privind cheltuielile necesare.

La şedinţă au participat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş – dr. Rareş Pop, managerul Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus – Vlad Cristian, directorul medical al Spitalului de Recuperare Borşa – dr. Florin Lupaşcu şi asistentul şef al Compartimentului de Primiri Urgenţe Borşa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.