Performanţa economică a municipiului Baia Mare, recunoscută în topul Forbes „Oraşe pentru afaceri”

0
2112

Oraşul nostru a întrecut centre urbane puternice din România

În 2016, municipiul Baia Mare este cotat de Forbes pe locul 16 în rândul oraşelor pentru afaceri în România, devansând centre urbane puternice, precum Craiova (locul 17), Galaţi (locul 18) sau Brăila (locul 31). Deschiderea către pieţele europene, cât şi accelerarea industriilor creative a permis depăşirea handicapului economic dat de sistarea activităţii extractive, fiind unul dintre singurele astfel de exemple ale României.
Topul Forbes a fost realizat ţinând cont de criterii precum produsul intern brut al judeţelor şi al municipiilor reşedinţă, rata de şomaj, câştigul salarial, numărul de întreprinderi active şi al societăţilor cu capital străin. Totodată, topul a luat în considerare şi accesibilitatea infrastructurii rutiere şi feroviare, dar şi stocul de locuinţe şi unităţi de învăţământ. Creşterea economiei reşedinţei judeţului Maramureş a surclasat economiile unor oraşe cu dublul populaţiei oraşului Baia Mare şi cu multiple avantaje competitive (oraşe-port, oraşe cu o accesibilitate crescută la coridoarele de transport). Competitivitatea mediului economic băimărean s-a apreciat semnificativ, odată cu dublarea numărului de companii active, în vreme ce PIB-ul nominal pe cap de locuitor a crescut cu 35% în doar cinci ani, de la 7.300 de euro în 2010 la 10.000 de euro la sfârşitului anului 2015.

Baia Mare se dezvoltă economic şi urcă ferm în topul oraşelor puternice din România

Firmele băimărene au rulat mai mult de 1.600 de milioane de euro În anul 2015, cu 200 de milioane de euro în plus faţă de 2014, după cum arată cifrele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Diminuarea şomajului a avut şi ea un cuvânt de spus, având în vedere faptul că în Baia Mare sunt înregistraţi mai puţin de 1.000 de şomeri, cu o rată a şomajului de cca. 1%. În pofida faptului că infrastructura rutieră şi feroviară este în continuare dezvoltată periferic în zona Maramureşului, iar administraţia centrală nu a considerat-o prioritară în noul Master Plan de Transport, posibila nominalizare drept Capitală Europeană a Culturii în 2021 ar putea aduce o carte câştigătoare municipiului Baia Mare, prin atragerea de fonduri suplimentare pentru investiţii de anvergură. O astfel de infuzie de capital va capacita în mod semnificativ mediul economic, oferindu-i şansa de a accelera creşterea surprinzătoare din ultimii cinci ani.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Prezenţa noastră în topul Forbes al oraşelor pentru afaceri este onorantă, cu atât mai mult cu cât an de an mai urcăm o poziţie. Topul este realizat în baza unor date cât se poate de concrete, furnizate de instituţiile statului, iar rezultatele din ce în ce mai promiţătoare pe care oraşul nostru le obţine reflectă eforturile susţinute ale administraţiei publice băimărene din ultimii patru ani pentru a sprijini mediul de afaceri local şi pentru a atrage noi investitori. Toate aceste date oficiale demonstrează că suntem pe drumul cel bun. Dar marile proiecte de dezvoltare economică abia au început să fie implementate. Mă refer la proiectele care vor atrage investitori importanţi, cum este amenajarea celui mai mare parc industrial din România sau cel pentru industrii creative pe care dorim să îl realizăm pe locaţia fostei platforme Cuprom. Dacă includem aici şi proiectul pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021, dacă ţinem cont şi de datele oficiale ale instituţiilor, Baia Mare este noul performer economic al Nord – Vestului şi asta se va simţi şi mai bine în următorii ani”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.