Localnicii din Copalnic Mănăştur au … popicărie

0
1752

Autoritatea locală din comuna Copalnic Mănăştur a construit, cu fonduri nerambursabile, o popicărie. Investiţia este perfect justificată în condiţiile în care există o tradiţie veche de zeci de ani, prin care bătrânii satului joacă popice în zilele libere sau de sărbători.
Astfel, reprezentanţii primăriei nu au mai stat pe gânduri şi le-au făcut oamenilor ce au dorit: un centru de recreere, sau mai pe româneşte, o popicărie. Cea veche nu mai există, aşa că oamenii vor avea de acum înainte cu ce să-şi umple timpul liber: „Am înfiinţat un Centru de recreere în Comuna Copalnic Mănăştur. Proiectul a fost finanţat prin GAL Mara-Natur şi a costat în jur de 100.000 de euro în total, din care cam jumătate a fost cofinanţare de la bugetul local. Practic baza de agrement este o popicărie cu două piste. Asta a fost tradiţia la noi de zeci de ani de zile, ca bătrânii satului să joace popice când au timp liber şi atunci noi ne-am conformat şi am făcut ce au cerut oamenii de fapt. Construcţia este gata, doar mai trebuie să se aducă pistele, să se monteze şi centrul va fi funcţional”, a declarat Ioan Vlad Costin, viceprimarul comunei Copalnic Mănăştur.

Centrul comunei Copalnic Mănăştur
Centrul comunei Copalnic Mănăştur

Sătenii, încântaţi de investiţie

Cât despre părerea localnicilor, aceştia se arată încântaţi de ideea autorităţilor locale: “Îmi pare bine că s-au gândit la asta, pentru că aici în comună nu prea avem unde merge în timpul liber, că nu sunt cinematografe, magazine, ca şi în oraş. În schimb, în comună este o tradiţie, de după al Doilea Război Mondial cred că datează, ca bătrânii satului să meargă duminica după biserică şi să joace popice, aşa că acum vor putea iar face acest lucru, când va fi gata”, a declarat un localnic. “Popicăria veche nu mai există, aşa că aceasta nouă este binevenită. Ţin minte cum pe vremuri, noi copii fiind, ridicam popicele cu mâna după ce se răsturnau. Acum cred că totul va fi mecanizat şi automat. Un lucru bun pentru comuna noastră, că aşa mai avem şi noi cu ce să ne umplem timpul liber pe care-l avem, că şi aşa nu este mult…”, ne-a explicat un alt sătean.

Pod peste râul Bloaja
Pod peste râul Bloaja

Noul pod peste râul Bloaja a scurtat drumul oamenilor

Un nou pod s-a construit peste râul Bloaja în dreptul localităţii Ruşor. Acesta scurtează mult drumul între centrul comunei şi sat, oamenii fiind scutiţi de un ocol de câţiva kilometri buni: „Anul trecut am finalizat un pod peste râul Bloaja, în localitatea Ruşor. Investiţia s-a realizat, de asemenea, prin GAL, fiind în cuantum de aproximativ 450.000 de lei, din care am suportat şi noi o parte de la bugetul local. Podul face legătura între Copalnic Mănăştur şi satul Ruşor, pe un drum agricol. Cu această ocazie am reuşit şi scoaterea traficului utilajelor agricole de pe drumul naţional. Înainte nu exista nici un pod în zonă şi localnicii trebuiau să facă un ocol mare. Drumul lor s-a scurtat substanţial acum”, a explicat viceprimarul comunei. „Podul era necesar aici, pentru că nu a existat până acum şi în felul acesta putem trece cu tractoarele peste el şi nu mai trebuie să intrăm pe drumul judeţean, iar distanţa este acum mult mai scurtă”, ne-a spus un agricultor din satul Ruşor.

Sediul Primăriei Copalnic Mănăştur
Sediul Primăriei Copalnic Mănăştur

Lucrările de canalizare în patru sate, în toi

Anul trecut s-au început lucrările pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare în patru sate: Vad, Lăschia, Făureşti şi Ruşor. Proiectul este implementat prin Agenţia Fondului de Mediu. Stadiul lucrărilor este undeva la aproximativ 30%. Proiectul se va finaliza cât mai curând posibil. Totuşi, ducerea lui la bun sfârşit depinde de alocarea fondurilor guvernamentale. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2 milioane de euro, primăria având un procent de 6% din sumă ca şi cofinanţare. În acest an urmează să se facă staţia de epurare în localitatea Vad. Tot în 2015 s-a finalizat reţeaua de alimentare cu apă în satele Cărpiniş şi Curtuiuşu Mic. Apa vine din Baia Mare şi se acumulează într-un bazin la Berinţa. Lucrarea s-a realizat prin Ordonanţa 28 şi a costat 1,2 milioane de lei pe ambele localităţi. Peste 500 de oameni beneficiază acum de preţiosul lichid vital, în condiţiile în care, în ultimii ani, aceste sate au avut mari probleme cu apa.

Drum agricol
Drum agricol

O reţea de drumuri agricole va elibera traficul de pe drumurile judeţene

Circa 17 kilometri de drumuri agricole se vor construi în acest an în Copalnic Mănăştur. Valoarea totală a proiectului este de un milion de euro. Până acum s-a realizat licitaţia, luna trecută, aceasta fiind în perioada de contestaţii. Reţeaua de drumuri va lega centrul de comună de alte patru sate: Vad, Berinţa, Făureşti şi Ruşor. Prin construirea acestor tronsoane se urmăreşte scoaterea traficului agricol de pe drumurile naţionale şi judeţene, mai ales în zilele de târg. Acesta este organizat o dată pe săptămână, miercuri, în comună.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.