Începutul Postului Mare

0
565

Luni, 14 martie, începe Postul Mare al Sfintelor Paşti. Este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi de peste an. Durează şase săptămâni, la care se adaugă Săptămâna Patimilor Mântuitorului, adică săptămâna dinaintea Sfintelor Paşti. Motivul principal al postirii în acest post a fost pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezaţi în biserică. Apoi,  a devenit o necesitate absolut firească de pregătire spirituală pentru toţi creştinii înainte de sărbătoarea împărătească a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile al Mântuitorului înainte de începerea activităţii sale mesianice şi de aceea se mai numeşte Paresimi. Durata Postului Mare a fost stabilită la Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325.
În Postul Mare, creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală deosebită şi de renunţare la alimentele de origine animală.
În prima săptămână a Postului Mare, în zilele de luni şi marţi, nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, iar la vecernia de luni, marţi, miercuri şi joi se face Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.