Atenţie fumători!

0
469

– sesizările despre eventualele contravenţii nu trebuie făcute către serviciul 112 –

De joi, 17 martie, a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în co­mun, locurile de joacă pentru copii.
Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
În cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfăşoară zilnic, conform competenţelor legale, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016.
Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către Poliţia Locală sau către structurile MAI, mai sus menţionate.
ISU recomandă cetăţenilor ca sesizările privind eventualele contravenţii privind fumatul în spaţiile nepermise de lege să nu se facă la numărul 112 – Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor.
ISU atenţionează asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice Fumatul interzis şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.
Fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care ISU recomandă fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut, la nivel naţional, 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.