În jur de 150 de sindicalişti din învăţământul maramureşean au pichetat ieri, 18 martie, sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş (IŞJ). Oamenii sunt supăraţi din cauză că IŞJ refuză să le semneze statele de plată lunare pe care sunt înscrise şi sporurile pentru condiţii vătămătoare şi periculoase.
Asta în condiţiile în care pentru circa 99% dintre unităţile de învăţământ din Maramureş există sentinţe definitive care prevăd acordarea acestor sporuri. Protestul sindicaliştilor vine după ce au fost făcute mai multe demersuri către instituţiile abilitate, în vederea obţinerii acestor drepturi, fără să primească răspuns. Sindicaliştii din învăţământ n-au mai protestat din anul 2013.
„Legi există, respectaţi-le”, „Ne-am câştigat sporurile tăiate, IŞJ Maramureş este obligat să avizeze statele de plata”, „Statul de drept respectă sentinţele judecătoreşti” sau „Abuzul de funcţie este pedepsit de lege”, au fost câteva dintre lozincile afişate pe pancartele purtate de protestatarii care s-au adunat în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Oamenii şi-au strigat of-urile, întrebându-se „de ce avem legi, de ce avem judecători, de ce avem parlamentari, de ce avem un Guvern, dacă am ajuns să fim bătaie de joc? Nu vă faceţi probleme, deoarece, astăzi avem un Guvern, mâine s-ar putea să fie un alt Guvern. Astăzi, avem un ministru al Educaţiei, poimâine se schimbă”. Sindicaliştii din învăţământ au declarat că au decis să recurgă la ieşirea în stradă după ce au încercat să rezolve pe calea dialogului problema acordării sporurilor pentru condiţii periculoase şi vătămătoare. „Ne aflăm astăzi aici pentru a arăta o nemulţumire a noastră, care datează din 2012. E vorba de nerespectarea Legilor 63 şi 284 şi de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti care au ca speţă sporurile pentru condiţii vătămătoare şi periculoase. Deşi am obţinut în instanţă acordarea acestor sporuri şi instanţa a confirmat valabilitatea prevederilor legale, ele nu se pun în aplicare, deoarece Inspectoratul Şcolar Judeţean nu avizează statele de plată. Sentinţele judecătoreşti ale Curţii de Apel sunt definitive şi executorii, dar Inspectoratul Şcolar, sistematic, nu avizează statele de plată şi de personal, încălcând drepturile angajaţilor din învăţământ”, a afirmat liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Maramureşean, Ioana Petreuş.
Dezavantajaţi la salariu
Profesorii sunt revoltaţi că nu-şi obţin drepturile care li se cuvin. „Pentru noi, profesorii de informatică, există o maladie gravă datorată lucrului excesiv la calculator. Se numeşte epilepsie fotosensibilă. Şi nu e glumă. O să spună că e rară? Să le spună şi victimelor din Colectiv că numai anumite tipuri de burete se aprind. Despre ce vorbim aici? Sentinţele judecătoreşti nu sunt altceva decât banii care ni se cuvin, banii noştri pe care ei ni i-au luat. Să nu ne amăgim, nu sunt câştiguri suplimentare, sunt banii noştri pe care nu au vrut să ni-i dea când a trebuit să ni-i dea”, a punctat profesorul de informatică de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Alin Maidan. Majoritatea angajaţilor care trebuie să beneficieze de aceste sporuri fac parte din categoria personalului nedidactic, care are cele mai mici salarii din sistem. „Sperăm că aceste sporuri să fie puse în aplicare. Ne-am săturat de minciuni cum că se aşteaptă de la minister o hârtie. Nu ştiu dacă o hârtie poate schimba o sentinţă judecătorească. Acesta este primul pas pe care îl facem vizavi de sporuri. Sunt foarte multe nemulţumiri vizavi de personalul nedidactic: de la salariul de încadrare la sporul de vechime, posturile care se diminuează pe zi ce trece, şi în locul celor care pleacă nu vine nimeni. Suntem supuşi unui stres continuu, ameninţări din toate părţile. Dacă nu vă convine, daţi-vă demisia. E cel mai uşor lucru. În urma sporurilor câştigate, o femeie de serviciu ar încasa în plus 60-70 de lei la salariu”, a spus Petru Oros, membru în Biroul Operativ al SLIMM. Sindicaliştii au primit şi mesaje de susţinere din partea colegilor din mai multe judeţe.
„Transparenţă” la IŞJ!
Angajaţii din învăţământ ameninţă că nu se vor opri aici cu protestele dacă luna viitoare situaţia se repetă şi nu primesc sporurile pentru condiţii vătămătoare. O delegaţie a sindicaliştilor a fost primită ieri, şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Inspectorul şcolar general, Ana Moldovan, a refuzat să facă orice declaraţii în faţa reprezentanţilor mass-media, invitându-i să iasă afară din sala unde s-au purtat discuţiile cu sindicaliştii, cu precizarea că ulterior se vor face publice şi concluziile întâlnirii.