Prezenţă redusă la bursa pentru femei

0
596

Interes scăzut din partea şomerilor pentru bursa locurilor de muncă. La ora deschiderii evenimentului, erau prezente circa o sută de persoane. Angajatorii au observat şi ei prezenţa redusă a celor care îşi caută un loc de muncă. În schimb, oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Maramureş spun că oferta este diversificată şi că numărul posturilor oferite de agenţii economici este mai mare decât anul trecut.
Bursa locurilor de muncă pentru femei s-a desfăşurat vineri, 18 martie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Cei 27 de agenţi economici prezenţi la eveniment au pus la dispoziţia şomerilor sau a celor care vor să se reorienteze profesional, peste 300 de locuri de muncă. Dintre acestea, 53 au fost destinate persoanelor cu studii superioare. Cele mai multe posturi au fost oferite în confecţii, croitorie şi servicii.
„Prezenţa a fost la un nivel mediu. Să sperăm că îşi vor găsi job. Am observat că din partea persoanelor fără un loc de muncă, interesul este mai scăzut comparativ cu ceilalţi ani. Această impresie o au şi agenţii economici, că şomerii nu sunt interesaţi să lucreze. Sunt mai multe locuri de muncă, oferta e diversificată”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Maramureş, Ştefania Donca.
Persoanele venite să-şi caute un loc de muncă s-au declarat mulţumite. „Îmi caut un loc de muncă, încă din luna mai 2015 sunt pe şomaj. Am studii superioare, sunt subinginer minier. Am 20 de ani lucraţi în domeniul mineritului. E destul de greu să-ţi găseşti un loc de muncă, mai ales dacă ai o vârstă. Există locuri de muncă, am găsit în gestiune depozit. Mi-am dat CV-ul şi urmează să fiu contactată prin telefon”, a spus una dintre participantele la bursă, Maria.
Au fost şi participanţi care au căutat oferte pentru străinătate. „Eu nu vreau să-mi schimb locul de muncă, dar am căutat o portiţă să plec, pentru puţin timp, în străinătate şi să revin în România. Caut ceva în domeniul îngrijire bătrâni. Vreau să plec provizoriu în Anglia, pentru trei luni. Se câştigă mai bine acolo, dar nu m-aş stabili acolo definitiv”, a spus o altă participantă, Edita.
Angajatorii n-au fost prea încrezători în privinţa şanselor de a-şi recruta personal pentru locurile vacante. Ei spun că au avut alte aşteptări. „Până acum, a fost interes mai scăzut faţă de ce ne-am aşteptat. Am avut persoane interesate pentru «control calitate». Deocamdată, am avut peste vârsta de 40 de ani, persoane cu studii superioare. Noi dorim să aplicăm şi pentru tineri, să-şi găsească locuri de muncă, dar căutăm şi cu experienţă. Depinde pe ce post vrea să aplice fiecare”, a punctat unul dintre angajatori, Henrieta Dobra.
Potrivit legislaţiei, angajatorii care încadrează în muncă persoane cu vârsta peste 40 de ani beneficiază lunar, timp de un an, de o subvenţie de 500 de lei din partea AJOFM.

Rezultatele bursei

140 de persoane au fost selectate în vederea angajării, în cadrul bursei locurilor de muncă pentru femei, din 18 martie. Au fost puse la dispoziţia participanţilor 300 de locuri de muncă, din care 53 au fost destinate persoanelor cu studii superioare. Organizatorii au înregistrat 190 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Agenţii economici au selectat 154 de persoane în vederea încadrării, fiind invitate la interviu, în vederea angajării. Angajatorii beneficiază de subvenţii pentru încadrarea în muncă a şomerilor cu vârsta de peste 45 de ani sau a şomerilor părinţi, unici susţinători ai familiilor monoparentale. Facilităţi se acordă şi pentru angajarea şomerilor care mai au 5 ani până la pensie, a ucenicilor, pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor, a persoanelor cu handicap, încadrarea tinerilor în baza contractelor de solidaritate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.