Totul pentru o pistă

0
504

Opinia publică este îngrijorată că aeroportul din Tăuţii Măgherăuş nu se va mai moderniza niciodată (liberalii şi social democraţii judeţeni se acuză reciproc de administrare greşită). Vestea bună este că aeroportul se modernizează cu bani europeni şi de la vară va primi avioane mari, de marfă şi călători, în deplină siguranţă. Certurile politice pe tema pistei nu-şi mai au rostul, au învins … banii UE şi la tăierea panglicii ne vom pupa cu toţii…
Fosta conducere a aeroportului a greşit, cererea de finanţare a extinderii şi modernizării suprafeţei de mişcare fiind respinsă de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea de management pentru programul operaţional sectorial de transport, instituţia care gestionează programul operaţional de investiţii în aeroporturi. Cauza a fost „neconformitatea cererii cu anexele tehnice”, hîrtiile nu îndeplineau condiţiile formale obligatorii. Este ciudat faptul că cererea n-a fost nici măcar „înregistrată, numerotată, semnată şi ştampilată”! Cineva, nu ştim cine, trebuie acuzat pentru neglijenţă în serviciu!
De atunci, au trecut patru ani şi „Aeroportul Internaţional Baia Mare” a rămas cu aceeaşi pistă veche din 1965, iar în luna decembrie 2015 a fost închis, nu mai îndeplinea condiţiile de siguranţă. Mai bine aşa, decît să avem un accident! Proiectul de modernizare a fost repus pe rol, dar cu finanţare promisă de la Guvern, care însă n-a mai venit. Ultimele ştiri dau însă ca sigură finanţarea din fonduri europene, deoarece aeroportul este de interes regional, prevăzut în reţeaua de aeroporturi europene Ten-T şi cuprins în master planul naţional de investiţii strategice. Concurenţa cu aeroportul din Satu Mare a fost tranşată, vecinii vor avea aeroport mai mic, iar al nostru va fi modernizat cu 15 milioane de euro. În acest an 2016, după cum prevede contractul cu executantul, pista va fi lungită cu 350 m, va fi lăţită cu 15 m şi va fi întărită, ca să reziste la 57 de tone. În final, va avea 2.150 m, fiind cu 50 m mai lungă decît cea din Cluj.
De ce Baia Mare? Datele economice sînt mai bune, judeţul Maramureş are economie care exportă mai mult şi este cert că aici vor sosi mărfuri cu avioane cargo şi vor pleca mărfuri tot pe calea aerului. Zona va deveni punct de tranzit, cu multe depozite, interesul pentru cumpărarea de teren fiind mare. UE nu glumeşte, Aeroportul Baia Mare este strategic, intră în planurile europene de amplasare echilibrată a acestor aerogări.
Strategia UE va aduce beneficii zonei noastre (Maramureş, Satu Mare, Sălaj), cu toţii vom profita de oferta de transport aerian naţional şi internaţional. Vom călători cu aeronave mari, cu minimum 140 de pasageri, low cost, din Baia Mare pînă la Londra cu o sută de euro, mai ieftin şi mai comod decît cu autocarul, trenul sau autoturismul. Azi, biletul de avion Satu Mare – Bucureşti costă 150 de euro!
Să ne întoarcem la lupta preelectorală: partidele se contrează şi caută să obţină scor pozitiv din disputa politică pe aeroport. Dar mai sînt şi alte ace între ele: lărgirea pistei şi a spaţiului de siguranţă presupune scoaterea din circuitul silvic a 3 ha de pădure şi din circuitul agricol a 27 ha de păşune, la care se adaugă 21 ha de păşune pentru depozite. Pentru exproprieri, banii sînt asiguraţi, suma pe ar fiind stabilită de un expert evaluator. Banii cash aplanează conflictele de proprietate şi investitorii sînt atraşi spre aeroport. Consiliul Judeţean a eliberat autorizaţia de construire, avizul tehnic este dat şi executantul din Austria va sosi în curînd cu utilajele, durata de execuţie fiind 90 de zile (pistă, balizaj, consolidare fîşii 75 m lîngă pistă, deviere DC97 Bozînta Mare, deviere rîu Băiţa, pod nou de 27 m).
Aeroportul Baia Mare / Tăuţii Măgherăuş prinde puf şi pene şi în curînd va avea aripi aerodinamice şi turboreactoare apte de zburat. Semnele sînt bune, acum, cînd aşteptăm sosirea berzelor…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.