Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

0
670

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se serbează acum pe 20 martie, din iniţiativa Federaţiei Dentare Internaţionale (FDI), pentru a celebra beneficiile unei guri sănătoase şi pentru a sublinia importanţa igienei orale în vederea scăderii incidenţei bolilor cavităţii orale.

FDI este o organizaţie care reprezintă peste un milion de medici stomatologi din întreaga lume, dezvoltă programe educaţionale de profil, conferinţe, este vocea internaţională a membrilor săi şi susţine asociaţiile membre, cum este Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România.
De ce se sărbătoreşte în continuare Ziua Mondială a Sănătăţii Orale? Pentru că 90% dintre oameni vor avea de-a lungul vieţii probleme cu cavitatea bucală, iar prin activitatea medicilor stomatologi, această cifră ar putea scădea; între 60% şi 90% dintre şcolari au carii; durerile de dinţi sunt motivul numărul 1 de absenteism din multe şcoli; consumul zahărului este cel mai mare factor de risc pentru caria dentară şi dezvoltarea diabetului; şi nu în ultimul rând – pentru a zâmbi.

Cum se sărbătorea în Maramureş Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Călina Crişan, fostă coordonatoare de peste 20 de ani a vechiului Laborator  judeţean de educaţie sanitară, activează şi în prezent ca medic stomatolog
Călina Crişan, fostă coordonatoare de peste 20 de ani a vechiului Laborator judeţean de educaţie sanitară, activează şi în prezent ca medic stomatolog

În Baia Mare, Ziua Sănătăţii Orale era sărbătorită prin manifestări legate de afecţiunile buco-dentare. Altădată, a fost decretată luna mai ca fiind Luna Sănătăţii Orale, când educaţia sanitară orală se desfăşura pe parcursul unui întreg an şcolar, fiind exacerbată prin concursurile „Periuţa de Aur” desfăşurate pe etape de vârstă (preşcolari, şcolari mici, şcolari din clasele gimnaziale şi liceale). Pe parcursul anului şcolar aveau loc cursuri amănunţite privind sănătatea orală şi a dinţilor, a cavităţii bucale, concluzionând cu necesitatea periajului zilnic, cu demonstraţii practice. În Policlinica judeţeană, pe atunci, funcţiona un cabinet de profilaxie stomatologică, care avea ca şi obiect implementarea acestui deziderat, unde munceau trei asistente medicale de profilaxie: as. Maria Iordăchescu, as. Ileana Mogyorosi, as. Marta Varvedo şi un medic coordonator, dr. Călina Crişan (foto), având program de activitate la cabinet, unde făceau tratamente profilactice privind parodontopatiile incipiente, inclusiv la gravide şi totodată era abordată necesitatea prevenirii afecţiunilor buco-dentare încă din această perioadă pentru nou-născut şi continuându-se pe parcursul întregii vieţi. În acest context s-a pus accentul pe rolul alimentaţiei diversificate, consumul a cât mai multor lactate şi crudităţi, care, prin masticaţie, aveau şi efect de masaj al gingiilor, atât de benefic în prevenirea acestor afecţiuni la nou-născut şi copilul mic, aducând un aport complex de vitamine şi săruri minerale ce conduc la o mai bună mineralizare a viitorilor dinţi. Aceste teme erau dezbătute şi în creşe şi cu părinţii copiilor. Coordonatorii de atunci erau as. Elena Catricicău şi dr. Călina Crişan.
Concursul „Periuţa de Aur” a avut loc prima dată în anul 1979 la Şcoala generală nr. 8, în cadrul Cabinetului şcolar stomatologic condus de către dr. Luminiţa Fodor şi as. Maria Ghişa – la propunerea şi aplicarea metodologiei de abordare a dr. Călina Crişan, care a fost şi coordonatoarea Laboratorului judeţean de educaţie sanitară şi a colectivului condus de dânsa. Activităţile de educaţie sanitară s-au desfăşurat şi în colaborare cu Societatea de Cruce Roşie, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi alte instituţii care aveau rol educaţional în aceste unităţi.
Paralel cu aceste ore de educaţie sanitară şi organizarea periodică a concursu­rilor „Periuţa de Aur”, copiilor din colectivităţi li se făceau în mod organizat tratamentul cariei simple, atât la cabinetele stomatologice existente, cât şi la cabinetele şcolare.
Laboratorul judeţean de educaţie sanitară era un veritabil centru de educaţie pentru sănătate şi prin elaborarea de materiale specifice pe diverse teme medicale, însoţite de filme documentare, pliante, broşuri, unde şi-au adus un aport substanţial şi asistentele Magdalena Găvruş, Letiţia Ilieş, Dorina Şteţ, Ana Bretan. Galele de film erau coordonate de către dl. Gheorghe Dochiţă.
Acestei Zile a Sănătăţii Orale ar trebui să i se dea o mai mare importanţă la nivel de judeţ şi de municipiu Baia Mare şi astăzi, mai ales prin metoda simplă de prevenire, mai puţin costisitoare, dar cu rezultate benefice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.