Istoria municipiului studiată de elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga”

0
787

Primarul Cătălin Cherecheş susţine extinderea acestui proiect la nivelul întregului sistem de învăţământ din Baia Mare

O premieră la nivelul învăţământului băimărean s-a înregistrat la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”, din Baia Mare, unde se predă, opţional, un curs despre istoria municipiului Baia Mare.
Primarul Cătălin Cherecheş a participat joi, 24 martie 2016, la o astfel de oră de istorie şi i-a îndemnat pe elevi să înveţe şi despre Şcoala Băimăreană de Pictură. Cursul este unul opţional şi se adresează eleviilor de clasa a VII-a, lecţiile fiind o premieră pentru instituţiile de învăţământ din municipiu. Primarul susţine însă ideea extinderii acestui proiect şi la celelalte unităţi de învăţământ din Baia Mare.
În cadrul orelor de istorie locală elevii sunt familiarizaţi atât cu instituţiile emblematice care au strălucit în istoria băimăreană, cât şi cu personalităţile acestui oraş. Astăzi tinerii au fost îndrumaţi spre o lume plină de pastel, o lume la care a dat viaţă marii artişti ai Şcolii de Pictură Băimăreană.
Natalia Dancu, profesoară de istorie: „Este o necesitate pentru că din păcate prea puţine lucruri ştiu elevii despre istoria oraşului lor. Din fericire la noi la şcoală lumea a fost foarte deschisă şi m-a susţinut în implementarea acestui proiect. Este un proiect introdus pentru clasele de-a VII-a. Fiind un opţional elevii mei au posibilitatea să aleagă acest curs, deci nu este im­pus”.

Primarul i-a invitat pe elevi să viziteze împreună Turnul Ştefan

Istoria locală se desfăşoară ca şi un opţional în cadrul cursurilor de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”, instituţia de învăţământ fiind singura din municipiul Baia Mare care s-a gândit să organizeze astfel de lecţii. Impresionat de acest lucru, Cătălin Cherecheş le-a lansat elevilor invitaţia ca în viitorul apropiat să viziteze împreună Turnul Ştefan, una dintre cele mai emblematice clădiri din Centrul Istoric al municipiului.

foto 2 pag 3Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
„Am participat la Şcoala „Nicolae Iorga” la o oră care se întâmplă doar acolo, din păcate. O oră despre istoria oraşului nostru. Sunt acele cursuri opţionale, dar nicăieri, la nici o şcoală nu se predă istoria oraşului sau istoria judeţului nostru, iar copiii sau tinerii prea puţin ştiu despre trecutul nostru. Şi ce să mai vorbim despre ceea ce ştiu sau li se spune despre România pentru că vedem că în manuale sunt trunchiate informaţii, vedem că lucruri care atunci când mergeam eu la şcoală şi le consideram importante şi ne impresionau şi ne emoţionau, astăzi, nu le mai găseşti în manualele nici de istorie, nici de limba română. Dar noi vrem să fim în continuare un stat şi o naţiune şi nu ne uităm în jurul nostru să vedem că încet încet nu mai suntem. Încurajez şcolile să adopte astfel de programe, am vorbit şi cu colegii mei de la Fundaţia Baia Mare 2021 să organizeze colocvii şi să prezinte proiectul. Voi veni cu un proiect în care să îi introducem pe toţi profesorii de istorie şi pe angajaţii de la muzee să le prezinte celor mici istoria oraşului nostru, stradă cu stradă, clădire cu clădire. Şi nu doar istoria îndepărtată, ci şi cea recentă, a anilor ‘50 – ‘90”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.