Proiect: Europa vrea să schimbe eticheta produselor alimentare

0
1249

– vom şti din ce ţară provine fiecare ingredient –

Ţara de origine a ingredientelor care intră în compoziţia alimentelor de bază, precum laptele, produsele lactate, inclusiv a cărnii procesate, ar putea fi menţionată în viitor în mod obligatoriu pe etichete. La cererea consumatorilor din UE, parlamentarii europeni vor vota un proiect de rezoluţie pe această temă.
Ce alimente sunt vizate?
În urma mai multor studii şi analize în care s-au scos în evidenţă atât dorinţa consumatorilor, cât şi eventualele costuri care ar decurge din etichetare, parlamentarii au ajuns la concluzia că astfel de măsuri s-ar putea lua în cazul laptelui de consum, a produselor lactate uşor prelucrate (cum ar fi brânza şi smântâna), precum şi pentru produsele din carne uşor prelucrate (cum ar fi şunca şi cârnaţii). Aceasta întrucât pentru aceste categorii costurile de etichetare cresc nesemnificativ.
Există, însă, şi o altă variantă de extindere a obligaţiei de indicare a originii pe etichete la următoarele categorii de alimente: • alte tipuri de carne decât carnea de vită, de porc, de oaie, de capră şi de pasăre • lapte • laptele utilizat ca ingredient în produsele lactate • produsele alimentare neprelucrate • produsele dintr-un singur ingredient şi ingrediente care reprezintă mai mult de 50% dintr-un produs alimentar.
În prezent, există norme obligatorii privind indicarea originii pe etichetă pentru mai multe sectoare, de exemplu pentru miere, fructe şi legume, peşte (nu şi produse din peşte precum peşte preparat sau conservat), carne de vită şi produse din carne de vită, ulei de măsline, vin, ouă şi carne de pasăre importată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.