Cîştigul salarial mediu brut a crescut uşor în februarie, la 2.693 lei

0
416

Cîştigul salarial mediu nominal net a crescut uşor în februarie, cu 0,4%, faţă de ianuarie, la 1.950 lei, în timp ce la brut avansul a fost de 0,2%, la 2.693 lei, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică.
Cele mai mari valori ale salariul mediu net au fost înregistrate la activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 5.148 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.154 lei.
Faţă de februarie 2015, salariul mediu net a crescut cu 12,7%, indicele cîştigului salarial real fiind de 115,8%.
Indicele cîştigului salarial real a fost de 100,6% pentru luna februarie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele cîştigului salarial real a fost de 148,6%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2016.
„În februarie, faţă de ianuarie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul cîştigului salarial mediu net a fost mai mare decît în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, cîştigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)”, se arată în comunicatul INS.
Cele mai semnificative creşteri ale cîştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (32,3%), respectiv activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 11,4%.
Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate la activităţile de depozitare, cu 10,7%, respectiv extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, între 4,5% şi 6,5%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale cîştigului salarial me­diu net faţă de luna precedentă: în sănătate şi asistenţă socială (-0,7%), respectiv învăţămînt (-0,2%). În administraţia publică, cîştigul salarial mediu net a avut aceeaşi valoare ca şi în luna precedentă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.