Şedinţă de lucru cu protoiereii din Eparhie

0
446

Luni, 18 aprilie 2016, în sala ”Sf. Iosif Mărturisitorul” de la Catedrala Episcopală ”Sf. Treime” din Baia Mare, s-a desfăşurat şedinţa administrativă cu protopopii, şedinţă ce a fost prezidată de Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul.
După cuvântul de deschidere al Preasfinţiei Sale, au fost supuse atenţiei câteva probleme cu aspect juridic şi economic, fiind dezbătute, spre clarificare, noul cod fiscal privind impozitele şi taxele, precum şi problemele legate de asigurările de sănătate.
Sectorul social-filantropic a prezentat implicarea preoţilor în activităţile social-filantropice din parohii, precum şi situaţia la zi a asociaţilor care funcţionează în Eparhie, cu obligaţia de a depune situaţia financiară şi la Centrul Eparhial.
În cadrul şedinţei s-a comunicat despre taberele pentru tineret care se vor desfăşura în cuprinsul fiecărui protopopiat, stadiul desfăşurării concursului ”Biserica şi Şcoala în Sufletul meu”, actualizarea evidenţei ONG-urilor pentru tineret, cultură şi cu caracter social-filantropic, desemnarea coordonatorilor pentru catehizare la nivelul fiecărui protopopiat şi despre modul de selecţie a tinerilor pentru Congresul Tinerilor Ortodocşi de la Bucureşti, ce se va desfăşura în perioada 1-4 septembrie 2016.
De asemenea, s-a stabilit ca în cadrul Conferinţelor preoţeşti – sesiunea de primăvară – să fie prezentat referatul cu titlul:  ”Perspectivele educaţiei religioase în societatea românească”.
În plan administrativ s-a stabilit modul de întrajutorare a parohiilor sărace prin implicarea parohiilor mari, la nivelul fiecărui protopopiat.
Sub aspect cultural, s-a prezentat situaţia tipăririi monografiilor-album pe protopopiate (până în prezent fiind tipărite 3 volume) şi s-au precizat sarcinile fiecărui protopopiat în vederea finalizării celorlalte 5 monografii-album. Ca o completare la aceste monografii-album se va edita şi un album în care vor fi consemnate evenimentele majore desfăşurate la Catedrala Episcopală, dintru începuturile construirii ei şi până în prezent, iar revista ”Ortodoxia maramureşeană” va apărea în editura eparhială într-un format nou.
Privitor la sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictură bisericească, a fost prezentat stadiul pregătirii muzeului eparhial, ce se doreşte a fi inaugurat în preajma praznicului Rusaliilor. A fost pusă în discuţie şi colaborarea cu Centrele I.S.U. din teritoriu, mai ales pentru protejarea monumentelor istorice, amintindu-se şi recomandarea Sfântului Sinod pentru a se săvârşi slujba de Înviere în afara spaţiului eclezial.
În încheiere, Corpul de inspecţie şi control a prezentat câteva cazuri de abatere de la disciplina bisericească şi procesele verbale de verificare la zi a parohiilor, ne comunică Biroul de presă al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.