Investiţia la Aeroport, în impas?!

0
1020

Autorităţile maramureşene caută încă sursa de finanţare pentru lucrările de modernizare a Aeroportului Internaţional Baia Mare. În termen de 90 de zile, investiţia trebuie finalizată, dar banii pentru lucrări încă nu există. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş caută acum soluţii de finanţare – în cazul în care nu va veni un răspuns pozitiv de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la Comisia Europeană!
Oficialii Aeroportului Internaţional Baia Mare au tot trimis memorii la minister, pentru a obţine fonduri europene. Deocamdată, demersurile par să fi fost sortite eşecului. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş au anunţat ieri, 25 aprilie, într-o conferinţă de presă, că în prezent analizează mai multe variante care vizează modul în care s-ar putea face finanţarea investiţiei. Este luat în calcul creditul accesat de CJ Maramureş, un nou împrumut sau finanţarea directă din bugetul judeţului. „În ipoteza în care acest proiect va avea nevoie şi de ajutorul judeţului Maramureş, vom fi alături. Analizăm posibilitatea finanţării aeroportului de către Maramureş, printr-una din modalităţile permise de lege: finanţare directă sau împrumut. Am discutat dimineaţă cu cei doi vicepreşedinţi, inclusiv posibilitatea finanţării prin creditul accesat. Maramureşul şi-a asumat adiţionarea contractului de împrumut cu încă o sumă de 40 de milioane de lei. În acel moment, era pentru sistemul de management integrat al deşeurilor. Va trebui o nouă hotărâre de consiliu, va trebui să ne asumăm acest lucru, pentru că este nevoie de un aeroport internaţional funcţional în Maramureş. Trebuie să ne zbatem să avem un aeroport modern”, a explicat şeful administraţiei maramureşene, Zamfir Ciceu.
Preşedintele CJ Maramureş a vrut să elimine orice speculaţii pe tema unui nou împrumut şi a arătat că o astfel de măsură nu va însemna taxe mai mari pentru maramureşeni. Pe de altă parte, reprezentantul firmei constructoare (Asociaţia Strabag-Consitrans), Radu Mărieş, susţine că în prezent au început lucrările şi că se lucrează în ritm susţinut „pentru a ne încadra în grafic şi pentru a face lucrări de maximă calitate”. În ce priveşte investiţia, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, Dorin Buda, a afirmat că actuala pistă a fost turnată în 1965, astfel încât se impuneau lucrări de modernizare. „Proiectul are în vedere lungirea pistei de la 1.790 de metri la 2.150 de metri şi lăţirea pistei de la 30 la 45 de metri. Va creşte şi duritatea ei, pentru a dezvolta şi componenta cargo”, a precizat Dorin Buda. Conducerea Aeroportului consideră că, odată finalizate lucrările, acest obiectiv va reprezenta un pol de dezvoltare pentru judeţ. „În imediata vecinătate a aeroportului, un investitor a cumpărat o suprafaţă de teren şi vrea să deschidă o unitate de producţie. Săptămâna trecută, am discutat cu o firmă din Anglia, care vrea să achiziţioneze teren la Tăuţii Magherăuş, pentru a deschide o investiţie”, a mai spus Dorin Buda.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.