Zilele Maramureşului continuă în acest sfârşit de săptămână. În 8 mai, în intervalul orar 10-18, la Muzeul Satului din Baia Mare vor avea loc mai multe activităţi: Festivalul Dacilor Liberi, ateliere de creaţie şi spectacol de muzică şi dans susţinut de copiii de la Palatul Copiilor Baia Mare, nuntă tradiţională ca la Petrova, expoziţie de produse tradiţionale, expoziţii de costume populare şi obiecte tradiţionale, târg de minerale. Printre cele mai „tentante” activităţi se numără demonstraţiile de gătit tradiţional, degustările de produse tradiţionale, organizate de primăriile Săcălăşeni, Petrova, Rozavlea şi Săcel. „Cireaşa de pe tort” va fi cunoscutul bucătar Nicolai Tand, care va găti pentru cei prezenţi. Născut în Maramureş,
Nicolai Tand a decis ca la 20 de ani să „ia lumea la picior”. Aşa a ajuns să locuiască o vreme prin Anglia, America, Italia şi în Franţa. „Am învăţat de la colegii mei bucătari cum să gătesc franţuzeşte, chiar dacă eu le pregăteam acasă fasole bătută şi sarmale, un deliciu pe care-l mâncau cu nesaţ de fiecare dată. De asta cred că mi-a şi plăcut Franţa atât de mult. Oamenii se respectă şi respectă mâncarea, iar a fi bucătar e o meserie faină, e creaţie. Îmi place să mănânc, să fac mâncare, îmi place să degust, să descopăr arome. Când am ajuns pe ultima treaptă pe care puteam urca în Franţa, m-am întors acasă, locul în care mi s-a părut că o pot lua de la zero şi pot valorifica cel mai bine ce am învăţat în perioada mea franceză”, a mărturisit Nicolai Tand.