Sighetu Marmaţiei – cântări şi rugăciuni pentru martirii Bisericii Catolice din România

0
469

Este al XIV-lea an de când la Cimitirul Săracilor din Sighet se reunesc anual, în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai, episcopi catolici (latini şi bizantini) din întreaga ţară, împreună cu credincioşi veniţi de pretutindeni, pentru a se ruga la mormintele neştiute ale celor care le-au apărat credinţa cu preţul vieţii.
Aici, la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei se ştie că au fost îngropaţi în gropi comune trei episcopi greco-catolici (Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu şi Tit Liviu Chinezu) şi episcopul romano-catolic Anton Durcovici (beatificat în luna mai a anului 2014). Alături de ei, îşi dorm somnul cel de veci alţi preoţi, credincioşi, oameni politici şi elite culturale, opozanţi ai regimului comunist, care nu şi-au lepădat credinţa şi nu şi-au negat valorile în care credeau, în pofida ameninţărilor celor mai crunte care veneau din partea agenţilor de securitate. Astfel, temuta închisoare din Sighet a dat bisericii catolice un număr semnificativ de martiri, printre care cei patru episcopi. În semn de preţuire pentru credinţa şi curajul lor, se strâng anual la Sighet mii de pelerini care pornesc în procesiune  de la Memorialul Durerii, locul în care martirii şi-au dat ultima suflare (între anii 1951-1955) şi ajung la  Cimitirul în care au fost îngropaţi pe ascuns, fără cruce sau fără vreo rugăciune de înhumare, pentru a nu se putea şti exact locul în care trupurile lor au fost depuse. Urmează apoi Sfânta Liturghie arhierească celebrată la altarul amenajat din cimitir.
Vremea schimbătoare nu i-a descurajat nici în acest an pe pelerinii veniţi în număr mare din întreaga ţară pentru a aduce o laudă de mulţumire lui Dumnezeu şi a-l ruga să-i odihnească cu sfinţii pe cei care au plătit un preţ atât de scump pentru libertatea noastră de azi.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de PS Vasile Bizău împreună cu Preasfinţitul Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu, PS Claudiu Pop, PS Mihai Frăţilă (greco-catolici), PS Aurel Percă (romano-catolic) şi un sobor de zeci de preoţi veniţi din toate eparhiile ţării.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de preasfinţitul Mihai Frăţilă, care a vorbit despre minunile pe care le poate face credinţa în viaţa noastră: „Imediat ce-l lăsăm pe Isus să intre în corabia necredinţei noastre, ajungem la ţărm cu El… Fără întoarcerea la Cristos şi schim­barea vieţii, vom ajunge să îndreptăm barca Bisericii în furtuni fără sorţi de ieşire”, a afirmat ierarhul
La sfârşitul liturghiei, Preasfinţitul Vasile (eparh de Maramureş) a mulţumit tuturor celor care vin anual la Sighet, „pe acest pământ sfinţit, unde trăiesc răbdarea, credinţa şi speranţa că rugăciunile lor vor aduce rod… Nu suntem foarte departe de momentul în care îi vom cinsti ca fericiţi pe episcopii noştri martiri”. De cauza lor de beatificare se ocupă cu mult devotament părintele Man Vasile, vicerector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, prezent şi el la pelerinaj. Ierarhul a mai mulţumit episcopilor greco-catolici şi romano-catolici veniţi din alte eparhii, autorităţilor oraşului, credincioşilor şi gazdelor care au pregătit o gustare pentru cei prezenţi.
Evenimentul a fost organizat organizat anual de către Episcopia Greco-Catolică de Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.