Campanie fără contestaţii

0
524

Mai sînt patru zile de campanie electorală şi duminică, 5 iunie, vom alege primarii şi consilierii locali şi judeţeni. Afişele electorale nu mai sînt acoperite cu altele, nu se mai fac mitinguri şi marşuri prin oraş, noua lege electorală a civilizat lupta politică. Alegătorii vor vota în linişte, pentru prima oară.
Este amendat votul multiplu, o noutate fiind controlul cu ajutorul tabletelor electronice. Dacă un alegător va încerca să voteze la mai multe secţii de votare, va fi depistat imediat de reţeaua de calculatoare interconectate şi riscă amendă sau închisoare pentru fraudă electorală. Cărţile de identitate sînt scanate şi verificate încrucişat. Sesizările făcute de alegători privind neregulile din secţiile de votare se depun la preşedintele secţiei respective. Există observatori acreditaţi, vor constata cum decurge votarea.
Nouă partide (dintre care unul este regional), o uniune etnică şi o alianţă de partide au intrat în competiţia pentru locurile din Consiliul Judeţean Maramureş. Vor fi aleşi cei care vor primi mai multe voturi de la cei 427.692 de alegători înscrişi pe listele electorale, care nu ţin seama că foarte mulţi maramureşeni sînt plecaţi la muncă în Occident. Nu este familie fără un emigrant! Numărul lor poate fi estimat la 100.000, deci din start scădem o sută de mii de voturi.
Interesul pentru alegerile locale este mare, vor merge la secţiile de votare poate 250.000 de alegători, în cele 435 de secţii de votare. Unii votează pentru un candidat, alţii contra cuiva. Sînt cazuri în care rudele candidatului votează contra, căci nu este ură mai mare decît cea de frate! Nimeni nu te contestă mai aprig decît vecinul sau rudenia ta.
Atmosfera electorală din judeţ s-a liniştit: cîteva avertismente pentru partidele care au lipit cîte două afişe pe acelaşi panou electoral, n-au fost depistaţi cei care au desenat coarne şi mustăţi pe afişele candidaţilor adverşi, poliţia locală îi urmăreşte! Lupta electorală e acerbă şi în comunele sub o mie de alegători: Poienile Izei, Oarţa, Boiu, Bicaz şi Ariniş, unde oamenii se cunosc prea bine. Alta este situaţia în municipii şi în oraşe, Baia Mare cu 123.000 de alegători, Sighetu Marmaţiei cu 36.000, urmează Borşa cu 23.000 de cetăţeni majori. Aici piaţa electorală se creează mai greu, cu ajutorul presei.
Primarii în funcţie au o misiune electorală uşoară, îşi optimizează realizările şi nu îi putem acuza de politicianism dacă îşi prezintă partea luminoasă a activităţii. Aşa sîntem noi, anulăm caracterul social şi colectiv al democraţiei. Formele de colaborare în consiliile locale, între putere, opoziţie şi primar, sînt neglijate şi punem accentul pe individualităţi, pe puterea „şefului” de inovare şi organizare. Riscul este adesea prea mare. Oare de ce nu avem încredere în popor? Îl considerăm imprevizibil, aproape incapabil să voteze în cunoştinţă de cauză.
Folosim raţiunea pentru a ne determina destinul şi nu dorim în nici un caz să ne scufundăm în aspectele întunecate ale cotidianului. Luna de curtare a alegătorilor se apropie de sfîrşit, viaţa noastră va reveni în curînd la normal, la starea (de pauperitate) cu care sîntem obişnuiţi. Vom alege cu încredere individul concurenţial, care îşi manifestă dorinţa de a obţine putere şi reprezentare politică, ceea ce se însoţeşte cu capitalul. Excesele pot fi temperate, cu toate că nu repudiem atitudinile egoiste şi predispoziţia umană spre corupţie. Sîntem înţelegători că omul nu-i perfect, ci doar perfectibil, ceea ce ne face umani, nu şi etici. Comportamentul moral şi corect este trendul zilei pentru politicieni, căci chiar şi cele mai înalte capete sînt obligate să respecte legea. Drepturile omului trebuie dublate de obligaţiile omului.
Concurenţa în această campanie electorală se manifestă în forme reglementate de Autoritatea Electorală Permanentă şi de Biroul Electoral de Circumscripţie. Duşmănia abia este ascunsă de zîmbetul electoral. Sondajele de opinie acutizează ostilitatea politică, dar ideologiile nu fac diferenţa între candidaţi, ci sînt perceptibile tendinţele populiste din discursul politic de campanie. Adevărurile esenţiale se pitesc sub vorbe de complezenţă, nefiind posibil ca bugetul local cu contribuţii puţine şi mici să acopere nevoile comune ale tuturora.
Societatea este dominată de ban, ceea ce induce în noi toţi o criză existenţială stresantă. Proiectele de dezvoltare nu se fac după oracole, ci presupun vocaţie şi liber arbitru în respectarea deontologiei politice. Nevoia de a ne integra în actualitate şi în istorie ţin de succesul nostru comun, general. Însă politica tinde să devină o industrie ce seamănă cu divertismentul, în grad de superficialitate.
România se află într-un punct nodal, în faţă cu criza financiară, semn al slăbiciunii structurilor sociale.  Cum putem depăşi provocările societăţii, discriminările, inegalităţile? Ne aflăm într-un timp de deschidere, omul este liber să-şi caute destinul, să decidă personal ce cale urmează.  Şi în plan politic, avem aceeaşi şansă, să negociem decizia, să votăm cu o ţintă clară, în deplină conştiinţă de sine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.